Soția lui Gelu Drăjneanu, fostul șef al DGIPI, audiată în dosarul consilierului Bran

În dosarul de corupție al vicepreședintelui ANRP, Cătălin Dumitru, procurorii DNA Oradea au audiat-o în calitate de făptuitor și pe Carmen Drăjneanu, avocata omului de afaceri Michael Mureșan - arestat pentru că i-ar fi dat șpagă lui Dumitru un milion de euro pentru a obține de la ANRP alte cinci.

Carmen Drăjneanu este nimeni alta decât soția lui Gelu Drăjneanu, fost șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne. Potrivit sursazilei.ro, ea a dat declarații referitoare la contractul de asistență juridică încheiat cu Mureșan, în procedura în care ANRP a fost executată silit de 5 milioane de euro. Deși audiată ca făptuitor, prin rechizitoriu, față de Drăjneanu nu s-a dispus clasarea sau neînceperea urmăririi penale, în schimb în același document apare citată ca martor. Fostul vicepreședinte al Autorității pentru Restituirea Proprietăților, Daniel Bran era monitorizat în gruparea lui Beniamin Țînțaș, celebru pentru introducerea, în țară, a utilajelor furate din străinătate.

Al doilea dosar al lui Bran

Scandalul de corupție de la Restituirea Proprietăților nu este singurul în care apare numele lui Daniel Bran. La dosarul DNA de la Curtea de Apel Oradea a fost depusă de către procurorii anticorupție o încheiere a Tribunalului Satu Mare din mai 2013 – perioadă în care consilierul ministerial era și sub lupa DNA – din care rezultă că Daniel Bran era supravegheat informativ și  de procurorii DIICOT Satu Mare.

Procurorii DIICOT ceruseră interceptarea convorbirilor telefonice, precum și a unor acțiuni de filaj, pentru membrii unei grupări infracționale din care făcea parte și Bran. Daniel Bran avea o companie „selectă” în gruparea monitorizată de procurorii DIICOT, pe listă fiind și cunoscutul afacerist local, Beniamin Țînțaș, și un alt interlop din Satu Mare – Viorel Amariei  zis Galbenu.

Intervenție la nivel înalt

Pe 17 aprilie, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) Cătălin Dumitru a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani, după ce a primit o mită de un milion de euro în legătură cu un dosar de despăgubire. De asemenea, au fost trimiși în judecată Cătălin Alexandru Rădulescu Dumitru (fiul lui Cătălin Dumitru), Michael Mureșan, Daniel Marin Bran și Vasile Nicolae Dragoș.

Consilierul politic PC

Potrivit unui comunicat al DNA, în toamna anului 2012, Daniel Bran, amic al afaceristului Michael Mureșan, cunoscând că acesta din urmă are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor un dosar de despăgubire care stagnează, s-ar fi prevalat de influența pe care o avea asupra lui Cătălin Dumitru, promițând că ar putea să intervină pe lângă acesta să-l determine să-și încalce atribuțiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Michael Mureșan le avea în derulare cu ANRP. Procurorii susțin că influența de care s-ar fi prevalat Daniel Bran în fața lui Michael Mureșan a fost una reală, deoarece Daniel Bran și Cătălin Dumitru erau colegi de partid. Mai mult, Daniel Bran a făcut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai președintelui PC, Daniel Constantin, poziție cu care se lăuda în cercurile de apropiați.