S-au facut extrem de putini pasi pentru a opri macar deteriorarea sau mutilarea multora din aceste imobile. Cu toate ca urbanistii si angajatii de la controlul calitatii constructiilor si autorizatii recunosc ca la imobilele istorice se fac extrem de multe interventii ilegale, aproape nimeni nu a fost sanctionat pentru acest lucru.
Functionarii de la departamentele de specialitate ale Primariei Timisoara au dat intotdeauna vina pe lipsa personalului care sa faca verificari in teren. Cu o astfel de scuza, centrul istoric al Timisoarei are putine sanse ca in viitor sa arate mai bine. Conditii grele Cladirile istorice din zona centrala se confrunta cu mai multe probleme. Conform unui studiu realizat in 2004 legat de cladirile istorice ale Timisoarei, cea mai mare problema cu care se confrunta aceste imobile este umezeala si igrasia. Mai mult de doua treimi dintre fatade sunt intr-o stare proasta sau foarte proasta si o treime din acoperisuri sunt distruse.
La toate acestea se adauga cablurile care au ciuruit cladirile din zona centrale si chiar tevile de gaz asezate pe fatade. Nici pe interior, situatia nu este mai buna. Cladirile mai vechi nu aveau grupuri sanitare in apartament, ci doar pe hol, asadar cei care cumpara o locuinta neamenajata trebuie sa cheltuiasca si pentru amenajarea unei bai. Mai mult, ar fi nevoie ca pentru o astfel de cladire, proprietarul sa comande si o expertiza tehnica pentru risc seismic.
Acestea sunt cladiri vechi, din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, construite in Cetate imediat dupa recucerirea Timisoarei de catre habsburgi. Multe dintre ele au probleme la structura de rezistenta, au fost prost intretinute de-a lungul timpului si acum un cutremur mai puternic le-ar putea fi fatal. Proprietarii batrani cu venituri mici O a doua problema a cladirilor istorice este lipsa unui program bine finantat in care acestea sa intre, mai ales ca multe dintre ele sunt locuite de chiriasi sau proprietari in varsta cu venituri extrem de reduse. Municipalitatii i-a lipsit si ideea unui program de responsabilizare sau chiar sprijin al batranilor care, desi stau in imobile istorice nu-si mai permit sa le intretina.
O solutie extrem de onorabila pentru ei ar fi vanzarea acelor spatii, din banii obtinuti putand sa gaseasca o locuinta mai departe de zona centrala dar sa si ramana cu venituri suplimentare din care si-ar fi putut permite o viata decenta. Scump
Preturi imobiliare ca in centrul Budapestei Un alt fenomen care a afectat aspectul istoric al centrului Timisoarei a fost si haosul de pe piata imobiliara care, la un moment dat, a determinat si cresterea exorbitanta a preturilor in cartierul Cetate. Astfel se face ca sunt proprietari care cer pe o locuinta in Cetate cat pe un imobil nou, la standarde de lux din centrul Budapestei. Preturile enorme au dus la blocarea unor tranzactii in Cetate si au redus astfel posibilitatea ca anumite imobile sa ajunga in proprietatea unor persoane cu bani care s-ar fi putut ingriji si de aspectul exterior al cladirilor. „Cetatea”
La inceputul secolului al XVIII-lea s-a produs o schimbare geopolitica majora in zona noastra, similara cu cea din momentul pe care il traim astazi. Timisoara a reintrat in raza de influenta europeana Acest act geopolitic a fost intarit printr-un act fizic de construire a unui centru de tip „colonial” dupa toate regulile vremii. Lucrarile zidului de incinta in jurul „Cetatii” au inceput in 1732 si structura morfologica a acestei „noi”asezari a fost finalizata in mare in jurul anului 1750.
Citește mai departe ...Curs VALUTAR, 21 februarie! Surpriza URIASA! Ce s-a intamplat azi la casele de schimb

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
evzmonden.ro
Alte articole din categoria: Administratie Locala
Alte articole din categorie
LASA UN COMENTARIU