CAZUL SOV. Reacţia lui Băsescu: "Hai, măi, lăsaţi-mă în pace!"

FOTOGRAFII EXCLUSIVE. Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut în faţa instanţei că dosarul său este "o problemă politică" şi că l-ar fi sprijinit pe Traian Băsescu în perioada referendumului. Completul de trei magistraţi al Curţii de Apel Bucureşti s-a retras pentru deliberări, o decizie în privinţa menţinerii mandatului de arestare emis pe numele lui SOV urmând să fie luată mâine, la ora 15:00.

19:00 Preşedintele Traian Băsescu a făcut prima declaraţie pe tema arestării lui Sorin Ovidiu Vîntu. Întrebat de reporterul Antena 3 ce părere are despre acuzaţiile pe care i le aduce omul de afaceri, şeful statului a răspuns scurt şi tăios: "Hai, măi, lăsaţi-mă în pace!".

17:10 Instanţa a decis să se pronunţe asupra prelungirii mandatului de arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu mâine, la ora 15:00. EVZ vă va ţine la curent cu evoluţia cazului. 16:29 Şedinţa de judecată s-a încheiat. Vîntu: "Toate convorbirile sunt transcrise corect, însă nota în care sunt interpretate este absolut falsă. Nu avem de-a face cu un proces, e o problemă strict politică. Îmi pare rău că instituţiile statului nu fac decât să execute chefurile unui singur om... În momentul referendumului acest om a venit la mine şi mi-a cerut să îl susţin. Am convenit asupra a nouă principii privind modernizarea statului român. Nu a făcut nimic în acest sens".

Vîntu susţine că de la acel moment au început presiunile şi ameninţările la adresa sa. "Au venit la mine emisari care propuneau preluarea unei părţi din postul Realitatea TV. Am fost ameninţat cu publicarea unor convorbiri cu jurnaliştii din trustul meu. Nu am putut ceda conducerea trustului. E o investiţie foarte mare făcută în numele copiilor mei. Nu am cedat. Am fost ameninţat apoi că voi fi controlat de ANAF. Nu am cedat din nou. S-a făcut chiar o lege privind drepturile de autor îndreptată împotriva trustului Realitatea TV". Vîntu s-a referit apoi la metodele prin care s-au exercitat aşa-zisele presiuni: "SRI recrutează lucrători din cadrul Parchetului şi i face ofiţeri. Recrutează jurnaliştii şi-i transformă în oameni sub acoperire. Mai departe, ofiţerii din Parchet fac interceptări, iar jurnaliştii procedează la desfigurarea mea". Omul de afaceri a folosit un citat atribuit lui Goethe pentru a-şi descrie propriul caz:"Desfigurezi un om, apoi îl poţi ucide". "Procurorii susţin că eu produc neîncredere în justiţia română. Ce face atunci acest tip de manipulare la care asistăm. Am auzit că sunt prost că vorbesc, astfel încât să fiu prins. Nu se are însă în vedere că au fost 140 de persoane implicate în monitorizarea mea. Nu m-am ferit, din cauză că nu am comis nicio infracţiune angajând avocaţi pentru un prieten. Pentru dumneavoastră Nicolae Popa este un condamnat, pentru mine este un prieten".  16:00 Au început pledoariile apărătorilor celorlalţi inculpaţi în dosar, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian. 15:00 Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Marian Nazat, a invocat, în faţa celor trei magistraţi ai Curţii de Apel Bucureşti, care judecă recursul omului de afaceri la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile, aceleaşi excepţii pe care le-a invocat şi la Tribunal: lipsa de la dosar a mandatului emis de Curtea Supremă în baza Legii privind siguranţa naţională a României şi a procesului verbal de percheziţie. Tribunalul Bucureşti a găsit, însă, neîntemeiate aceste excepţii care, în opinia judecătorilor, ar putea fi ridicate doar la judecarea cauzei pe fond, nu atunci când se discută arestarea preventivă. 13:55 A început şedinţa de judecare a recursului. Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă recursul său. Dacă judecătorii vor da astăzi câştig de cauză avocaţilor lui Vîntu, atunci omul de afaceri va reveni la Poliţia Capitalei, în timp ce vor fi întocmite documentele de eliberare. Dacă se va decide judecarea lui Sorin Ovidiu Vîntu în stare de libertate, atunci el va fi eliberat în cursul acestei zile. Avocaţii lui Vîntu au făcut recurs faţă de decizia de arest preventiv pe 29 de zile.

Alături de Vîntu au mai fost arestaţi Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian. Şi aceştia au făcut recurs, iar decizia o vor afla toţi trei în cursul acestei zile. 

Cei trei inculpaţi sunt acuzaţi de favorizarea infractorului Nicolae Popa şi îngreunarea executării pedepsei de 15 ani de închisoare, la care Popa a fostcondamnat. Parchetul a precizat că Vîntu, Ţurcan şi Stoian au dat dovadă "nu doar perseverenţă infracţională accentuată, dar şi ignoranţă faţă de sistemul de justiţie".

Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat săptămâna trecută, în noaptea de voi spre vineri. Alături de el, poliţia i-a arestat şi pe Alexandru Stoian şi pe omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan.

Tribunalul Bucureşti a decis arestarea celor trei pentru favorizarea lui Nicolae Popa, pe care l-au ajutat să se ascundă de autorităţi. Popa a fugit din ţară în urmă cu zece ani, la scurt timp de la izbucnirea scandalului FNI, afacere care a păgubit peste 300.000 de români.

Martorul Liviu Luca a pierdut sprijinul colegilor sindicalişti

Tot astăzi, vicepreşedintele Cartel Alfa, Ioan Homoş, a declarat că organizaţia pe care o reprezintă nu îl va susţine pe liderul Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom Liviu Luca, unul dintre martori, din cauza legăturilor pe care acesta le are cu Sorin Ovidiu Vîntu.

Cartel Alfa a primit această solicitare de sprijin din partea CNSLR Frăţia (Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România)."L-am fi susţinut pe Liviu Luca dacă ar fi avut o problemă cu DNA, pentru că astfel ne simţeam ameninţaţi. Însă ceea ce i s-a întâmplat este legat de Sorin Ovidiu Vântu. Liviu Luca a făcut chiar o afirmaţie periculoasă spunând că SO Vântu e prietenul lui", a precizat Ioan Homoş, citat de Mediafax. Implicarea lui Liviu Luca în dosarul lui Vîntu a fost descoperită de procurori într-un document care confirmă un transfer bancar de pe un cont pentru care era împuternicit să opereze sindicalistul.

"Potrivit documentelor financiar bancare referitoare la transferurile bancare realizate de către societatea comercială cu sediul în Nicosia a rezultat că la data de 2.11.2009 a fost realizată o dispoziţie de plată pentru 50.190 de euro, reprezentând suma brută ce a fost transmisă în Indonezia condamnatului Nicolae Popa. Anterior acestui transfer, la data de 2.10.2009, într-un cont a fost virată suma de 3.000.000 de euro, în condiţiile în care la acea dată soldul contului era de numai 1.230 de euro. Suma de 3.000.000 de euro a provenit dintr-un transfer bancar realizat de societatea comercială, cu sediul în Nicosia. Persoana împuternicită să opereze asupra contului societăţii comerciale este martorul Liviu Luca, un apropiat al inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu". Citiţi şi:

  • Sorin Ovidiu Vintu mizează pe boală pentru a scăpa de arest
  • Motivarea arestării lui Sorin Ovidiu Vîntu: "fapte de o gravitate extremă"
  • Viorica Costiniu, în completul care va judeca recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu