Candidatura independentă la Primăria Capitalei a fostului PSD-ist Sorin Oprescu a fost respinsă de Biroul Electoral Municipal. Într-o conferinţă de presă, el l-a atacat pe liderul PSD Mircea Geoană. "Am suparat cumva pe domnul Geoană? Am supărat cumva şi supăr în continuare că doresc să particip la o luptă electorală de pe poziţia de independent? Am supărat cumva pe ceilalţi lideri de partid? De ce să le fie frică de Oprescu? Pentru că sondajele de opinie arată că sunt plasat la 20 de puncte deasupra celorlalţi candidaţi?", s-a întrebat, retoric, fostul lider PSD.
"Deranjez cumva că trebuie să deschid dulapurile din care o să cadă o serie întreagă de scheleţi probabil, care sunt ţinuţi sub cheie?", a adăugat el.
Sorin Oprescu a precizat că invalidarea a 5.000 de semnături ale cetăţenilor arată dispreţul aparatului administrativ faţă de alegători. deşi nu exclude eroare umană în strângerea senmnăturilor pentru candidatura sa, el a depus cu 6.000 de semnături mai mult decât cele necesare, suficiente pentru înscrierea sa în cursă. El a adăugat că a strâns semnăturile în mod transparent şi că, dacă va fi nevoie, va ruga miile de bucureşteni care i-au acordat încrederea să vină la tribunal.
"De aseară a început presiunea, presiunea aflată pe surse mediatice, presiunea de la BEM, care îmi comunica că încă nu le-a numărat pe toate, că sunt anulate nu foarte multe, fără să mi se precizeze numărul celor anulate", a spus Oprescu. "Aş vrea să menţionez că am adunat aceste semnături în mod transparent de la bucureşteni. Nu a fost nimic făcut în spatele uşilor închise", a spus el. Potrivit lui Oprescu, mai există câteva zeci de mii de semnături pe care nu a reuşit să le verifice până marţi.
"Invalidarea a 5.000 de semnături ale bucureştenilot este dispreţul pe care îl acordă aparatul administrativ acestor 5.000 de oameni care au semnat pentru Oprescu", a afirmat Oprescu. Fostul lider PSD a spus că în lege nu este prevăzut faptul că semnăturile însoţite doar de CNP sunt invalide. El a anunţat că va lupta în continuarea şi va contesta decizia BEM.
Sorin Oprescu a declarat că el nu este "mazetă", că nu joacă nici un fel de joc şi că a părăsit PSD în cunoştinţă de cauză şi pentru dispeţul ce a fost arătat cetăţenilor ce au manifestat simpatie faţă de el.
"Vor să demonstreze cetăţenilor că sunt nimic faţă de hotărârile politice importante ce se iau în spatele uşilor închise? Ăsta este dreptul la democraţie după 18 ani?", a mai spus Oprescu, în discursul său.
Semnele respingerii au apărut aseară
Sorin Oprescu a primit, încă de azi-noapte, informaţii din interiorul Biroului Electoral Municipal (BEM) potrivit cărora instituţia i-ar fi refuzat dosarul de candidatură. Motivul: din listele de susţinere depuse de Sorin Oprescu lipsesc seria şi numărul carţilor de identitate ale cetăţenilor care şi-au declarat suportul pentru Oprescu, în locul acestora fiind doar codul numeric personal. La aflarea deciziei, doctorul a anunţat că va face contestaţie.
Membrii BEM au validat azi-noapte aproape 35.438 de semnături în favoarea lui Oprescu, din totalul de 35.803 care îi sunt necesare potrivit legii pentru ca biroul să îi valideze candidatura. Ei au anulat 4.982 de semnături de susţinere, astfel că acestuia îi lipsesc 365 de semnături pentru a fi validat.
"BEM a respins candidatura ca independent a domnului Oprescu, deoarece, din numărul total de susţinători de 40.420, au fost constatate ca fiind valide un număr de 35.438 dintr-un necesar de 35.803 semnături. Au fost respinse ca fiind nevalide 4.982 de semnături", a anunţat preşedintele BEM, Constantin Marino Marin. Preşedintele BEM a precizat că Oprescu poate depune contestaţie la Tribunal în termen de 48 de ore de la afişarea listelor de candidaturi la BEM. Constantin Marino Marin a mai afirmat că listele au fost verificate de trei ori, pentru a nu exista posibile erori de numărare a semnăturilor.
În total, 27 de persoane au depus cereri de înscriere în cursa electorală pentru Primăria Bucureşti. Unul dintre ei, Aurel Cernovschi - cel care revendicase în instanţă ţinutul moldovenesc - a fost respins de către Biroul Electoral Municipal.
Oprescu va contesta decizia BEM
Senatorul a declarat la Antena 3 că va contesta decizia BEM de respingere a candidaturii sale la Primărie. Oprescu a acuzat presiunea politică făcută de oameni care sunt interesaţi ca el să nu candideze şi a afirmat că "probabil sistemul ticăloşit din politică există". El a calificat drept inadmisibil să i se ia dreptul de a candida. Sorin Oprescu a mai susţinut că dcizia BEM reprezintă o desconsiderarea faţă de zecile de mii de oameni care au semnat pentru susţinerea sa. El a susţinut că ieri dimineaţă i s-a spus că sunt necesare minimum 5.000 de semnături de susţinere, pentru ca apoi să i se spună că are nevoie de peste 35.800. Senatorul a precizat că, prin urmare, a depus la BEM peste 40.000 de semnături. El a admis că între acestea pot fi şi semnături care să nu fie conforme, dar în niciun caz de ordinul a aproape 5.000.
Gusă: "Cred că s-a lucrat singur"
Candidatul PIN la Primăria Capitalei consideră că nu este o surpriză respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu şi a precizat că nu crede în eventuale presiuni politice asupra Biroului Electoral Municipal.
Cozmin Guşă a declarat, la Realitatea, că senatorul este singurul responsabil pentru respingerea candidaturii, adăugând că argumentele tehnice invocate de Biroul Electoral Municipal sunt perfect valabile, întrucât, personal ştie cât de greu se strâng semnăturile necesare înscrierii în cursa electorală. "Cred că s-a lucrat singur. Repet nu poţi să te sprijini pe unii ca şi Costel Bobic ca să fiu foarte clar, deşi îl pomenim pe acest domn care n-are importanţă sau pe fel de fel de structuri ciudate când vrei să faci un lucru care are incidenţă cu legea şi cu toată cariera ta politică din viitor", a comentat liderul PIN.
Guşă a mai susţinut că numărul semnăturilor invalide ar putea fi mai mare. "Credeţi-mă, din cele 40.000 de semnături despre care vorbeşte Sorin Oprescu, eu cred că nici 3000 - 4000 nu sunt corecte pentru că am văzut corturile lui. Oamenii mei le-au văzut pe stradă şi toate erau goale", a mai spus liderul PIN. El a afirmat că dacă vor continua investigaţiile s-ar putea descoperi "lucruri mult mai grave" decât lipsa CNP-ului, însă a adăugat că regretă ieşirea din cursă a senatorului, cu care, de altfel, este prieten.
Mitrea: "Respingerea candidaturii lui nu simplifică lucrurile"
"Ar fi păcat ca toată această candidatură să se termine cu o decizie administrativă. Strângerea a 40.000 de semnături se face de către o organizaţie puternmică într-o săptămână. Dacă se constată că semnăturile nu au fost valide chiar şi după contestaţie, atunci echipa lui de campanie este absolut blamabilă. Oamenii care l-au ajutat să strângă semnături nu au fost din PSD", este de părere Miron Mitrea.
"Nu sunt mulţumit de faptul că am ajuns să avem la PSD doi candidaţi la Primăria Bucureştiului. Cristian Diaconescu este candidatul PSD şi vom fi alături de el. Dar candidatura lui Sorin Oprescu complică lucrurile. Acum respingerea candidaturii lui nu simplifică lucrurile, din contră. Dacă va fi respins datorită faptului că nu a avut o echipă de campanie competitivă, iese din joc, ceea ce nu mi se pare foarte bine", este de părere Miron Mitrea căruia nu îi e teamă de plata unui "preţ electoral pentru respingerea candidaturii lui Sorin Oprescu".
Florin Piersic a semnat pentru Oprescu
Doctorul s-a înscris ieri la Biroul Electoral Municipal (BEM), depunând totodată şi cele 41.000 de semnături strânse. Printre acestea, şi câteva VIP-uri.
„Sunt mai multe persoane cunoscute. Câţiva bătrâni academicieni şi, mi-au zis băieţii mei care au fost la corturi, că într-o zi a semnat şi Florin Piersic“, ne-a declarat Sorin Oprescu. Renumitul actor locuieşte însă în Cluj- Napoca. Pentru candidatura independentă a Doctorului au semnat şi mai mulţi membri PSD.
Printre aceştia, Anca Alexandrescu, consiliera lui Adrian Năstase. Tot ieri şi-au mai depus candidaturile deputatul Aurelian Pavelescu, din partea PNŢCD, şi senatorul Verginia Vedinaş, din partea PRM. Candidata PRM a fost însoţită de C.V. Tudor.
Din alaiul condus de liderul PRM a făcut parte şi Irina Loghin. Cântăreaţa senator este cap de listă pentru Consiliul General al Primăriei Bucureşti. Ieri şi-a înscris candidatura şi deputatul Cozmin Guşă.
Acesta nu a fost prezent la BEM, pentru a protesta faţă de decizia Biroului Electoral Central de a respinge sigla electorală a PIN.
Cu o zi înainte, îşi depuseseră candidaturile Vasile Blaga (PDL), Cristian Diaconescu (PSD) şi Ludovic Orban (PNL). (Florin Ciornei)
Vom reveni cu amănunte. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:45