Întâlnirile cu apropiații care-i aduceau mita erau denumite conspirativ „câmp”, „țară” sau „cafea”. Edilul avea, la foișor, un aparat de bruiat interceptările și își sfătuia mituitorii să vină la întâlnirile nocturne numai după ce scăpau de filaj.
Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reinut duminica pentru fapte de corupie i a fost dus aseara la Tribunalul Bucureti cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Dosar cu 10 suspecți
Edilul Sorin Oprescu este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită, într-un dosar în care mai sunt cercetați alți nouă suspecți.
Referatul procurorilor DNA în care acetia propun arestarea preventiva a edilului arata o realitate care te îngrozete. paga lui Oprescu putea fi fie de 10%, dar au fost cazuri când acestuia i s-a facut parte chiar 90% din mita primita de la firme. În ultimii doi ani, în administrația locală a Municipiului București a acționat un grup bine organizat întru obținerea mitei pe spatele banului public. La acest grup, din care fac parte persoane cu funcii de conducere din doua instituii publice aflate în subordinea Primariei - Adminis traia Cimitirelor i Complexul Mogooaia, a aderat si primarul general Oprescu Sorin Mircea.
Mita: 10%, dar și 90%
Gaca de funcionari publici a pus la punct un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea instituiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din execuia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureti. Astfel, executantul favorizat păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea. Acesta a fost prins sâmbata noaptea în flagrant cu o paga de 25.000 de euro, ca prima trana din totalul de 60.000, bani pretini de la patru denunatori. Caz instrumentat cu sprijinul SRI.
19 este numărul întâlnirilor în care numai un denunțător l-a mituit pe primarul general, de fiecare dată, cu sume cuprinse între 20.000 și 60.000 de euro
Alt caz: un milion de euro șpagă
Din referat rezulta ca numai de la un denunator, Oprescu a primit aproximativ un milion de euro paga. De la un subordonat reclamat de oameni, ca sa nu-l dea afara, a primit, în 19 rânduri, sume cuprinse între 20.000 i 60.000 de euro. De unde avea subordonatul atâia bani, daca are un salariu mic de bugetar? Dupa ce contractele pe bani publici care puteau fi luate de la Complexul Mogooaia, unde era ef, Bogdan C Popa - care l-a i denunat, s-au cam epuizat, primarul l-a mutat pe Popa la Administraia Cimitirelor unde erau lucrari de efectuat atât pentru reeaua de apa-canal, cât i pentru asfaltarea aleilor cimitirelor Ghencea, Metalurgiei, Sf. Vineri. Deci puteau cere mita. Aceasta este concluzia procurorilor ca motiv al transferului. Un alt denunator este firma Greene Line Construct, pentru pagile aferente lucrarilor de la Palatul Mogooaia.
Am zis dom’le, rețea, chestii, ăsta a fost servitoare la ăla în casă. Și-am zis: Bă, hai că omul vrea să ne ferească pe noi” SORIN OPRESCU, extras din stenogramele din dosar
Aparat de bruiaj
Procurorii au stabilit cu probe ca dupa ce paga ajungea la primarul general (numai noaptea i numai la vila lui din Ciolpani), reprezentanii firmelor mituitoare nu mai ateptau la ua edilului din Primarie câte 4-5 ore, ci doar câte 3-5 minute. Anchetatorii au descoperit i ca Oprescu avea la intrarea în foiorul din curtea de la Ciolpani un aparat special de bruiat, i un recipient în care vizitatorii sai erau rugai sa-i lase telefoanele. Ferindu-se de procurori, Sorin Oprescu i oamenii sai de încredere prin care primea paga au anulat o întâlnire ce trebuia sa aiba loc la restaurantul „La bonne tarte”, unde e acionar nevasta lui Popa, Adriana Nicoleta Ioana, nimeni alta decât angajata Oficiului Naional de Prevenire i Spalare a Banilor, ca expert financiar, conform declaraiei de avere din 2014.
Somptuoasa vilă din imagine, de la Ciolpani, e locul în care Sorin Oprescu primea șpăgile de la contractori privați, prin intermediul oamenilor săi de încredere. Banii erau puși sub perna ornamentală de pe canapeaua din living
Avocat: Acuzațiile sunt nefondate!
Avocatul Alexandru Chiciu, apărătorul lui Sorin Oprescu, a precizat că acuzațiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate. „La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzațiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe <> ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situație. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiți de la denunțători, iar domnul Oprescu nu știa proveniența lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om, doar pe vorbele aruncate de alți inculpați”, a declarat avocatul Alexandru Chiciu, înainte ca clientul său să fie scos încătușat din vila de la Ciolpani și dus direct în arestul preventiv. Sorin Oprescu a refuzat să facă declarații anchetatorilor.
Mituitori și complici reținuți
Directoarea Palatului Mogoșoaia, Ruxandra Pietroi Avasiloaie, și adjunctul său Florin Șupeală, zis „Sfântul”, au fost reținuți ieri seară de procurorii DNA, în dosarul lui Sorin Oprescu. Anchetatorii l-au reținut și pe Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul șofer al primarului Oprescu, pentru complicitate la luare și dare de mită și trafic de influență.
Cronica unei arestări așteptate. Oprescu a intrat în clubul reținuților pentru șpagă
Primarul general al Bucureștiului a ajuns în fața judecătorilor după ce a fost denunțat de un client mai vechi, abonat la lucrări publice. Oamenii de încredere l-au trădat, chiar dacă edilul și-a luat măsuri draconice de prevenire.
Evenimentul zilei” vă prezintă, pe ore, cronologia unui caz extrem de complex care a condus, ieri, în urma mai multor ore de audieri și percheziții, la reținerea primarului celui mai mare oraș din România și a trei dintre apropiații săi.
00.30 - Pe numele lui Sorin Oprescu este emis un mandat de reținere după ce a fost oprit în trafic și asupra sa s-au găsit 5.000 de euro, bani marcați de DNA.
8.00 - A apărut informația potrivit căreia primarul Sorin Oprescu a fost reținut pentru luare de mită, după ce ar fi primit o șpagă de 25.000 de euro în timpul nopții.
8.45 - DNA anunța că, în ultimii doi ani, un grup organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în Primăria Capitalei un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte publice trebuiau să dea mită o parte din profitul brut.
9.00 - DNA anunță efectuarea a 13 percheziții în Ilfov, București și Călărași, dintre care la trei instituții publice, adică Primăria București, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.
11.00 - La sediul DNA sunt aduse mai multe persoane, subordonați ai primarului general.
11.40 - Avocatul lui Sorin Oprescu anunță că probele procurorilor sunt indirecte și faptul că edilul se declară nevinovat.
14.00 - După opt ore de percheziții, Sorin Oprescu este încătușat și dus cu duba în arestul Poliției Capitalei.
17.00 - Începe ședința de judecată la Tribunalul București. Apar primele informații din referatul procurorilor. Potrivit documentului, primarul folosea acasă un aparat de bruiat telefoanele, iar mita o primea în pungi de hârtie pentru cadouri. Un denunțător susţine că i-a dat primarului, în perioada 2013-2015, suma de aproximativ un milion de euro.
18.00 - Fostul șofer al primarului, Stancă Cristin, zis „Grenadă”, a fost reținut pentru 24 de ore după ce a fost audiat la DNA. În prezent, acesta este angajat al Administrației Cimitirelor.
19.00 - DNA i-a reținut pe administratorii Centrului Cultural ‚„Palatele Brâncoveneşti”, Florin Șupeală şi Ruxandra Petroi Avasiloae.
25 de mii de euro ar fi primit Sorin Oprescu după ce a alocat fonduri pentru reabilitarea Complexului Mogoșoaia, unei firme din Dâmbovița
Sorin Oprescu a plecat, însoțit de mascați, către Poliția Capitalei. 9.400 de euro din șpaga primită de el au fost dați unei alte persoane, o consilieră ce locuiește în Corbeanca în Satul American, devenită martor în dosar. Surse judiciare spun că este vorba despre Nadine Rus. (FOTO: MARIAN ILIE)
Primăria Capitalei, sufocată de corupție
Reținerea lui Oprescu plutea în aer având în vedere că, în ultimul an, Primăria Generală a fost implicată într-o serie de scandaluri de corupție răsunătoare.
Cel mai cunoscut este cazul fostului său consilier personal, Solomon Wigler. În urmă cu patru luni, acesta a fost arestat petnru trafic de influență, după ce ar fi primit 204.000 de euro pentru a elibera rapid o serie de autorizații de construire. Wigler a recunoscut că a primit șpaga, însă a negat că i-ar fi dat din acești bani primarului general, Sorin Oprescu.
Cu referire la arestareaconsilierului său primarul a declarat:„Chestiunea se pune în felul următor: este o activitate colectivă, însă răspunderea este individuală. Când nu faci socoteala şi nu te gândeşti foarte bine la ceea ce pierzi în câteva minute - şi mă refer la onorabilitate, atunci înseamnă că nu ai decât doua şanse: ori eşti prost, ori eşti prost“.
Mădălin Dumitru este un alt personaj extravagant care a fost arestat preventiv. Fostul șef al Direcției Infrastructură a fost reținut în iunie 2014, după ce a fost acuzat că cerea comisioane pentru contracte derulate de municipalitate. Nababul de la „Infrastructură” trăia într-un lux exorbitant, fiind posesorul mai multor autoturisme scumpe, terenuri, locuințe și își petrecea vacanțele în stațiuni de renume, în condițiile în care salariile familiei erau de bugetari. În iunie 2015, Mădălin Dumitru a fost trimis în arest la domiciliu, apoi cercetat sub control judiciar.
Pe 12 iunie 2015, DNA l-a reținut pe Cosmin Metescu, funcționar în cadrul Serviciul Urbanism al Primăriei Municipiului București, după ce acesta ar fi cerut o mită de 40.000 de euro pentru a modifica un Plan Urbanistic Zonal, astfel încât un teren să fie scos din categoria „spații verzi” și a deveni construibil.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că, pe 25 iunie, directorul Direcției Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, Ion Dedu, a demisionat, invocând motive personale, dar a mai fost păstrat în funcție o lună.
Mita, negociată în restaurantul soției lui Popa
O mare parte din șpăgile destinate primarului Sorin Oprescu erau încasate sau negociate într-un restaurant de pe strada Culcerului, Bonne Tarte. Localul este deținut de firma Bonne Charlotte, care îi are ca acționari pe Nicoleta Adriana Popa și Alin Gabriel Ursuleac. Prima este chiar soția Bogdan Cornel Popa, șeful de la Cimitire și cel care l-ar fi filmat pe Oprescu când lua mita de 25.000 de euro. Soția acestuia a fost, până anul trecut, expert în cadrul Oficiului Național de Spălare a Banilor.
„Nu pot răspunde duminica la întrebare”
Green Line Construction, firmă de recondiționare a monumentelor, și E-achiziții Consultanții Online, societate specializată în proiectare, sunt deținute de soții Cristina Giorgiana și Teodor Gogonea. Cel mai important contract public prins de aceste SRL-uri din Dărmănești, județul Dâmbovița, este cel încheiat cu Primăria Capitalei condusă de Sorin Oprescu, pentru recondiționarea Palatului Mogoșoaia. Este vorba de un contract acordat Green Line Construct SRL, care a primit 11,8 milioane lei cu TVA adică aproximativ 2,6 milioane de lei. Contactată telefonic, administratoarea celor două firme nu a negat legătura cu acest dosar, spunându-ne doar „Este duminică, de-abia am venit acasă și am deschis și eu televizorul. Nu pot să vă răspund duminică la astfel de întrebări. Nu pot să confirm sau să infirm nimic. Nu pot!”, ne-a declarat acesta.
E-licitații Consultanții Online are și ea mai multe contracte de proiecte realizate în Capitală, unde dintre acestea fiind un studiu de fezabilitate în vederea realizării sălii de spectacole de la Teatrul Tineretului Metropolis din București, în valoare de 27.000 de lei. Această societate este deținută de Teodor Gogonea.