Într-un comentariu publicat pe platforma contributors.ro, Sorin Ioniţă analizează ce se va întâmpla după expirarea perioadei de 45 de zile care permite aleşilor locali să îşi aleagă formaţiunea politică în care vor să activeze.
Acesta remarcă faptul că, după expirarea celor 45 de zile, ordonanţa de urgenţă emisă de Guvern nu se mai poate aplica, ceea ce înseamnă că toţi aleşii locali care în perioada aceea şi-au schimbat partidul îşi vor pierde mandatul.
"Practic, pentru 45 de zile aceste prevederi legale nu se mai aplică iar primarii&al pot migra liniştiţi unde vor ei. Întrebarea este însă: ce se întâmplă la încheierea celor 45 zile? Logic, pentru mintea mea needucată în nobila profesie juridică, derogarea încetează, Legea 393 este din nou în vigoare integral şi toţi aleşii locali din România sunt iarăşi supuşi prevederilor de a nu-şi fi pierdut calitatea de membri ai partidului pe listele căruia au fost aleşi. Care partid e tot acela de la început, cu care au mers în alegerile din 2012, deoarece asta e o stare de fapt care nu se poate schimba retroactiv, nici măcar prin lege. Cu alte cuvinte, toţi cei care migrează în aceste zile, în cap cu celebrul primar Stan de la Galaţi, care s-a grăbit să iasă primul la TV să anunţe fapta, şi-au pierdut deja mandatele, deoarece după intervalul de derogare nu se vor mai regăsi în partidul pe listele căruia au fost aleşi", scrie Sorin Ioniţă, pe contributors.ro.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care permite aleşilor locali să aleagă în termen de 45 de zile în ce partid vor să activeze, fără a-şi pierde mandatul, a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 2 septembrie. Primul primar care a profitat de ordonanţă a fost edilul oraşului Galaţi, Marius Stan, care a părăsit PNL pentru a se înscrie în UNPR.