Republica Moldova. Ilan Șor, condamnat la Chișinău la 15 ani de închisoare, și-a deschis afaceri cu persoane și companii rusești de stat. Oligarhul a înființat cel puțin cinci firme, ulterior folosite în scheme de destabilizare a situației în Republica Moldova, în contextul scrutinelor din 20 octombrie.
Șor, colaborare cu instituții rusești de stat
RISE Moldova a dezvăluit că, în perioada campaniei electorale, Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova.
Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi. În una dintre ele, Șor s-a asociat cu o corporație de stat deținută de guvernul rus, iar în alta, cu o bancă rusească de stat folosită de oligarh pentru a cumpăra voturile alegătorilor moldoveni.
Conform anchetei, instituția financiară se numește PromsvyazBank (PSB), sancționată internațional, și se află sub controlul personal al lui Vladimir Putin. Instituția a fost folosită pentru a asigura operațiuni financiare în teritoriile ucrainene anexate ilegal de ruși.
RISE Moldova a descoperit că, anume prin intermediul Promsvyazbank, au fost transferate cele 15 milioane de dolari către simpatizanții lui Șor din Republica Moldova. În aceeași lună, Șor și banca au creat o companie comună. Firma se numește А7 și este specializată în prestarea serviciilor financiare și de creditare.
Jurnaliștii RISE au depistat și alte patru companii înregistrate de Șor, în principal în domeniul financiar-bancar, și care duc, prin intermediari, direct la Putin.
15 milioane, doar în luna septembrie
Polițiștii și procurorii anticorupție au anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute că, doar în septembrie, ar fi fost transferați din Federația Rusă peste 15 milioane de dolari.
Informațiile au fost prezentat de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Conform celor doi oficiali, persoanele afiliate lui Ilan Șor, racolau persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra unor sume de bani.
Acestea erau anunțate prin intermediul grupurilor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat. Totodată, urmau să selecteze opțiunea „Nu” la referendum.
„Republica Moldova este subiectul unor atacuri directe care vin din Federația Rusă sub diferite forme. Una dintre acestea este finanțarea ilegală a partidelor. Doar la ziua de astăzi poliției îi sunt cunoscute peste 130 de mii de persoane implicate în aceste acțiuni. Doar pentru luna septembrie, peste 15 milioane de dolari au fost transferați în adresa acestor persoane, care au diferite roluri în grup”, a menționat Cernăuțeanu.