Evenimentul Zilei > Politica > Sondajul care spulberă PNL: 50% dintre votanți susțin PSD și AUR la guvernare. Pe cine dă vina Ludovic Orban
Sondajul care spulberă PNL: 50% dintre votanți susțin PSD și AUR la guvernare. Pe cine dă vina Ludovic Orban

Sondajul care spulberă PNL: 50% dintre votanți susțin PSD și AUR la guvernare. Pe cine dă vina Ludovic Orban

PSD și AUR întrec PNL în opțiunile cetățenilor români. Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021, arată o premieră în opțiunea electoratului - cele două partide parlamentare de opoziție ating pragul de 50%. 

Lovitură dramatică pentru PNL. Este prima dată când partidul scade, în opțiunile românilor, sub 20%. Partidele care au format coaliția de guvernare – PNL, USR-PLUS și UDMR – mai au parte doar de 35% susținere din partea cetățenilor. USR-PLUS se află sub AUR în statistici, în timp ce UDMR și-a conservat popularitatea.

Românii vor PSD și AUR la guvernare. PNL pică sub 20% în sondaje

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, la o prezență de 42% a românilor la vot, situația s-ar prezenta astfel:

  • PSD – 36%
  • PNL – 19%
  • AUR – 14%
  • USR PLUS – 11%
  • UDMR – 5%
  • PMP – 5%
  • PPU-sl – 4%
  • Pro România – 3%
  • ALDE – 2%
  • Altul – 1%

Sondajul a fost realizat pe un număr de 861 de respondenți, votanți în vârstă de minimum 18 ani și prezintă o marjă maximă de eroare, la nivelul întregului eșantion, de +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%. Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS.

Nu este prima dată când sondajele arată creșterea opoziției parlamentare în opțiunea electoratului. Potrivit declarațiilor lui Sorin Grindeanu, alianța de la guvernare nu e pe placul românilor. Mai puțin de jumătate sunt mulțumiți de ea, a spus politicianul.

„Munca făcută a readus partidul acolo unde trebuie, la 35-36%, dar mai important e un alt lucru. Vă aduceți aminte ce ne spunea domnul președinte Iohannis când voia neapărat alegeri anticipate? Că Parlamentul nu mai reflectă voința românilor. (…) Dacă ne uităm acum, revenind la acea logică, vedem că actuala coaliție de guvernare nu mai face nici măcar pe aproape 50%”, a precizat Sorin Grindeanu, recent.

Ludovic Orban: „A trebuit să reacționăm și ne-a dus la o anumită impopularitate”

Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, a vorbit, duminică, și despre decăderea partidului pe care îl conduce în sondaje. Liberalul spune că „a trebuit să reacționăm”, ceea ce a costat partidul o „anumită impopularitate”.

„Am plecat de la Palatul Victoria cu fruntea sus. România a rămas pe linia de plutire. Am salvat mii de vieți și locuri de muncă. Noi am guvernat în pandemie. Iar orice partid politic a avut de suferit. A fost campania la alegeri parlamentare la vârf de infectări. A trebuit să reacționăm și ne-a dus la o anumită impopularitate.

Eu sunt singurul lider politic care a dărâmat un guvern PSD. Iar dărâmarea guvernului PSD a însemnat un efort de negocieri uriașe”, a spus Ludovic Orban, duminică seară, la B1TV.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: