Românii vor ca viitorul președinte al României să desemneze un premier tehnocrat, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research
Dacă Victor Ponta ar câștiga alegerile prezidențiale, 34,7% dintre cei intervievați apreciază că acesta ar trebui să desemneze un premier tehnocrat, 26,4% se pronunță pentru un premier PSD, 21,3% înclină spre un premier din partea opoziției, în timp ce 17,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
La întrebarea "Ce părere aveți despre următoarele personalități care ar putea ocupa funcția de prim-ministru în cazul în care Victor Ponta ar câștiga alegerile prezidențiale?", 43,1% dintre cei intervievați au răspuns ca au o părere bună despre Mugur Isărescu. Urmează, în ordine, Mircea Geoană (18,8%), George Maior (17,5%), Mihai Tănăsescu (10,9%), Liviu Dragnea (10,6%), Florin Georgescu (9,5%) și Ioan Rus (6,9%).
Sondajul a testat, de asemenea, opinia populației față de afirmațiile lui Klaus Iohannis potrivit căruia în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale va încerca să formeze o nouă majoritate în Parlament pentru a da jos Guvernul condus de Victor Ponta și va propune un nou guvern condus de Cătălin Predoiu. 36,1% dintre respondenți cred că aceasta ar fi o decizie greșită, 32,2% o consideră o decizie bună, în timp ce 31,7% nu știu sau nu răspund.
În același timp, 30,9% dintre cei intervievați cred că Ponta trebuie să rămână prim-ministru, în cazul în care Iohannis va câștiga prezidențialele, 26,1% cred că ar fi nevoie de un premier tehnocrat, iar 19,7% consideră noul premier ar trebui să fie Cătălin Predoiu din partea ACL PNL-PDL. 23,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
La întrebarea "România ar fi guvernată mai bine dacă actualul guvern ar fi înlocuit de un alt guvern format de partidele din opoziție (PNL, PDL)?" 40,4% dintre respondenți declară că România nu ar fi mai bine guvernată, în timp ce 29% spun că România ar fi mai bine guvernată. 30,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevărul" în perioada 30 august - 4 septembrie. A fost realizat pe un eșantion de 1.058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.