Un sondaj comandat de Evenimentul zilei şi B1TV arată că Guvernul este considerat principalul responsabil pentru moartea pilotului Adrian Iovan şi a Aurei Ion.
Guvernul, premierul Victor Ponta şi USL în general ies şifonate după accidentul aviatic din Apuseni, pe care autorităţile s-au dovedit incapabile să-l gestioneze, conform unui sondaj CSOP efectuat la cererea Evenimentului zilei şi a B1TV. La aceasta s-au adăugat gafele făcute în procesul de deszăpezire şi nemulţumirea generală a populaţiei cu privire la mersul economiei. Ca efect, liderii coaliţiei guvernamentale au avut de suferit în planul imaginii, iar la intenţia de vot pentru USL este în scădere.
- EXCLUSIV EVZ. SONDAJ DE OPINIE CSOP. TOPUL RUŞINII: Stroe şi Ponta sunt consideraţi principalii VINOVAŢI pentru gestionarea TRAGEDIEI AVIATICE din Apuseni
Comandamentele de urgenţă nu au salvat guvernul
Operaţiunile de deszăpezire, folosite de Victor Ponta într- o încercare de a-şi reabilita imaginea după eşecul din Apuseni, nu au avut efectul scontat de premier. Comandamentele de iarnă dese şi difuzate la televizor nu au convins românii. Astfel, 76% dintre subiecţii CSOP consideră că Executivul a fost luat prin surprindere de venirea iernii şi a ninsorilor. 68% au considerat că Guvernul şi reprezentanţii săi din teritoriu au acţionat cu întârziere şi deficitar în procesul de deszăpezire.
Românii se plâng şi de ineficienţa firmelor apropiate de PSD şi PNL care ar trebui să asigure deszăpezirea. 70% dintre repondenţi au considerat că firmele de deszăpezire sunt controlate de apropiaţi ai partidelor de guvernare şi de aceea nu au nici o presiune să îşi facă datoria.
La aceasta se adaugă şi faptul că românii se declară nemulţumiţi în mod general de felul în care merge guvernarea. 57% dintre aceştia nu sunt de acord cu modul în care premierul Victor Ponta gestionează economia în timp ce doar 27% sunt de acord.
Cercetarea a fost realizată în perioada 30 ianuarie - 1 februarie, telefonic, pe un eşantion de 1000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces fie la telefon fix, fie mobil. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3,1%.
USL în scădere, PMP - pe locul patru la europarlamentare
Evenimentele începutului de an vor avea impact asupra opţiunilor de vot la alegerile din acest an, în special la europarlamentarele din 25 mai.
USL adună în total 55%, dar tendinţa este de scădere, Uniunea apropiindu- se de plafonul psihologic de 50%. Separat, PSD şi PNL au cel dintâi 35%, iar cel de-al doilea - 20%. PDL se menţine pe locul trei, cu 19%.
Un element de noutate este apariţia Partidului Mişcarea Populară pe locul patru în opţiunile de vot.
Sondajul a fost efectuat în zilele de după înscrierea la tribunal a PMP. După venirea Elenei Udrea şi a valului de parlamentari care au urmat demisiei ei din PDL, partidul ia deja două puncte procentuale de la democrat-liberali şi trece în faţa PP-DD, cu 6%.