Sonda spaţială Ulysse şi-a încheiat astăzi misiunea, după 18 ani de activitate şi aproximativ 8,85 de miliarde de kilometri parcurşi în jurul Soarelui, anunţă Reuters.
Contactul radio cu Ulysse a încetat în jurul orei 23:00, ora României. Expertul NASA Ed Massey a spus că sonda îşi va continua călătoria pe o traiectorie eliptică, în jurul Soarelui.
El a adăugat că este posibil ca sonda să treacă foarte aproape de unul dintre sateliţii lui Jupiter, ceea ce îi va modifica traiectoria şi îl va trimite în afara sistemului nostru solar.
Ulysse, un proiect comun al NASA şi al Agenţiei Spaţiale Europene, a fost lansat de naveta spaţială Discovery în octombrie 1990 şi a devenit prima sondă spaţială care a zburat în jurul celor doi poli ai Soarelui.
Vântul solar, tot mai slab
Botezat după eroul Odiseei, Ulysse a fost creat pentru a-i ajuta pe cercetători să studieze radiaţia solară. Oamenii de ştiinţă se aşteptau ca sonda să reziste doar cinci ani pe orbită.
Râmânând activă timp de 18 ani, Ulysse a colectat o mulţime de informaţii, care stau la baza a peste 1.000 de articole ştiinţifice.
Printre descoperirile sale se numără aceea că vântul solar, un curent constant de particule încărcate electric proeictat în spaţiu cu o viteză de 1,6 milioane de kilometri pe oră, a scăzut în intensitate, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani.
Vântul solar creează o uriaşă sferă de protecţie, heliosfera, în jurul sistemului nostru solar. Pe măsură ce vântul solar scade în intensitate, heliosfera se va micşora în dimensiuni şi va scădea în intensitate, ceea ce va permite radiaţiei cosmice să intre în sistemul solar.
Terra este protejată de această radiaţie de câmpul magnetic. Dar diminuarea vântului solar este un motiv de îngrijorare pentru astronauţii şi pentru navetele spaţiale care trec dincolo de atmosfera terestră.