Chinezi, ucrainieni, indieni, moldoveni, turci şi alţi muncitori care lucrează în România ar putea fi trimişi acasă anul acesta. Şi asta pentru că Blocul Naţional Sindical (BNS) va respinge orice încercare a Guvernului de a creşte numărul de permise de muncă acordate străinilor în acest an.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin a declarat pentru Evz.ro că anul trecut, în România se aflau aproximativ 12.000 de muncitori străini, dintre care 3.500 de turci şi alţi 3.500 de filipinezi.
Mai mult, reprezentanţii BNS susţin că vor face toate demersurile posibile pentru a obţine o reducere semnificativa a acestei cote. Guvernul vrea 10.000 de permise de muncă pentru străini
La şedinţa de mâine a comisiei de dialog social a Ministerului Muncii, reprezentanţii BNS vor respinge proiectul de hotarâre prin care Guvernul stabileşte numărul de premise de muncă ce urmează a fi eliberate în cursul acestui an, dacă se va încearca creşterea cotei.
“ În momentul de faţă propunerea de hotarâre avansată de Ministerul Muncii este suficient de confuză încât să permită păstrarea/intrarea pe piaţa muncii a mai mult de 10.000 de lucrători străini şi, dacă nu se vor aduce corecturile de rigoare care să clarifice condiţiile de acordare şi numărul de permise, BNS va refuza să-şi dea acordul pe aceasta hotarâre ”, se arată într-un comunicat al BNS. Locuri de muncă pentru români şi europeni
Reprezentanţii BNS spun că locurile de muncă disponibile în România trebuie să fie ocupate în primul rând de cetăţenii României şi cei ai altor state membre ale Uniunii Europene şi abia în cele din urmă, de lucrători proveniţi din state terţe. “ Ni se pare o obrăznicie din partea autorilor proiectului de hotarâre să argumenteze în nota de fundamentare că România trebuie să crească numărul de permise de muncă pentru că s-ar confrunta cu un deficit de 50.000 de lucrători în construcţii, servicii şi textile. Este o sfidare, o absurditate, din moment ce de aproximativ patru luni de zile patronii din România nu mai contenesc să comunice falimente şi disponibilizări masive de personal exact în aceste sectoare. “, susţin liderii BNS.
50.000 de lucrători străini şi 500.000 de şomeri români
Aceştia mai spun că există situaţii în care patronii au nevoie de know how şi trebuie să aducă lucrători din afara Uniunii Europene şi susţin că în România numărul permiselor de lucru trebuie să fie mult sub 10.000.
“Suntem convinşi că presupusul deficit de 50.000 de lucrători din construcţii, textile şi servicii poate fi lesne acoperit din cei aproximativ 500.000 de viitori şomeri români” , se mai arată în comunicatul BNS.