Şomajul în Spania, mai bun decât serviciul acasă

Vremuri grele pentru românii din Spania. Pământul iberic nu mai e nici pe departe un El Dorado, aşa cum era considerat în trecut. Se confruntă cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, iar fenomenul i-a prins la mijloc şi pe românii noştri, plecaţi să-şi găsească un drum în viaţă.

Cifrele sunt îngrijorătoare: în Spania, rata şomajului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 11 ani, iar peste 70.000 de conaţionali au rămas fără un loc de muncă stabil, din cauza crizei financiare.

Oficial, Spania are nevoie, în această perioadă de criză, de cât mai mulţi muncitori calificaţi în restaurante, frizerii, chiar şi de ciobani. Foarte puţini, însă, dintre cei care trec pragul oficiului de muncă, în căutarea unui serviciu, pleacă de acolo mulţumiţi.

Aşa cum ne-a declarat Cristina Florea, ataşat pe probleme de muncă la Ambasada României din Madrid, “cele mai efectate domenii sunt construcţiile, unde s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă, urmate de sectorul serviciilor.”

Cu toate acestea, cei mai mulţi nici nu vor să audă de România. Mai bine şomer în Spania, decât muncitor în România. Aceste vorbe sunt rostite de zeci de conaţionali aflaţi pe pământ iberic. “Când nu ai bani, ce faci acasă? Stai să furi... prostii?! Nu!”, spune un român stabilit în oraşul Coslada.

Ajutorul de şomaj, primit de la statul spaniol, le asigură un trai decent. În plus, mulţi muncesc cu ziua, la negru, şi mai câştigă, astfel, între 30 şi 60 de euro pe zi. Iar traiul în Spania este mai ieftin şi mai bun.

Florin Vasile munceşte în Spania de nouă ani. A rămas şomer anul trecut, când firma de construcţii la care lucra a fost lovită de criză. Beneficiază însă de ajutor de şomaj de la statul spaniol, în valoare de 850 de euro. Banii primiţi, plus ce mai câştigă soţia, îi dă pe chiria apartamentului în care locuieşte cu fetele lui. Dacă sar întoarce în România, însă, aşa cum ne-a explicat Cristina Florea, ataşat pe probleme de muncă la Ambasada României din Madrid, “ar beneficia de ajutor numai trei luni la nivelul din Spania, perioadă în care trebuie să-şi caute activ un loc muncă”. Astfel, oamenii evită să revină în ţară, deşi multora le este dor de casă şi de rude.

L-am întrebat pe Florin Vasile acest lucru, iar răspunsul lui a fost foarte tranşant şi revoltat, în acelaşi timp. “M-aş întoarce dacă ar fi cum ne promit politicienii. Suntem abandonaţi un pic. Ni se promite, dar, concret, nimic.”

Ambasada României la Madrid, autorităţile spaniole şi Guvernul de la Bucureşti au pus la punct o serie de măsuri menite să îi ajute pe românii loviţi de criză în Spania să se întoarcă acasă. Documente în acest sens au fost semnate în timpul vizitei ministrului spaniol al muncii în România, pe 4 mai 2009.

Oamenii, însă, aceiaşi care ani la rând au adus sau au trimis sute de milioane de euro în ţară, fie nu sunt informaţi, fie nu au încredere în promisiunile făcute de autorităţile române.

Kanal D te invită în fiecare seară, la Ştirile de la ora 18:30, să urmăreşti reportajele speciale cu românii din Spania.