Soluții comune pentru a preveni agravarea crizei în stânga Nistrului. Subiectele discutate de Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Republica Moldova. Șefa statului Maia Sandu a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Discuția a vizat situația umanitară din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută.

Discuții între Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy

Cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele.

Republica Moldova și Ucraina. Sursa foto: infoprut.ro

Un alt subiect al discuției a fost securitatea regională și evoluțiile recente de pe frontul din Ucraina. Președinta Maia Sandu a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, care își apără libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială, dar și pacea din Republica Moldova.

Regiunea transnistreană, fără gaze naturale din 1 ianuarie

La 16 decembrie 2024, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență. Decizia a fost luată în contextul întreruperii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului de către Federația Rusă. Acțiunea ar putea duce la o criză umanitară în regiune.

Gaze naturale. Sursa foto: SA Moldovagaz

În prezent, mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a luminii și, în unele cazuri, a accesului la apă potabilă, în condiții de frig și dificultăți economice. Aceasta din cauza întreruperii producției de energie electrică a Centralei de la Cuciurgan, după sistarea livrărilor de gaze naturale. În acest context, la Guvern și-a început activitatea o celulă de criză. Aceasta va asigura gestionarea unor eventuale situații de urgență.

Începând cu 1 ianuarie curent, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova. În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne - precum centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul pe contracte bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către SA „OPCOM”.