Soluția republicanilor pentru Casa Albă. EL este omul care l-ar putea înlocui pe Trump în fruntea SUA

Soluția republicanilor pentru Casa Albă. EL este omul care l-ar putea înlocui pe Trump în fruntea SUA

Presa din SUA avansează deja cel mai sumbru scenariu în cazul în care scandalul uriaș care zguduie zilele acestea Casa Albă atinge punctul culminant: punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump și demararea procedurii de impeachment.

Inițial, Trump a fost acuzat că ar fi dezvăluit ministrului rus de Externe și ambasadorului Rusiei la Washington o serie de informații clasificate despre un plan terorist al ISIS. La doar câteva zile o altă informație inflama presa mainstream din SUA: o notă a fostului director al FBI, James Comey, demis pe nepusă masă de lierul de la Casa Albă, scotea la lumină încercarea acesteia din urmă de obstrucționare a justiției. Practic, într-o întâlnire din Biroul Oval, Trump îi sugera lui Comey să renunța la la o investigație privind legăturile dintre fostul său consilier de securitate națională și Rusia

Ca urmare a acestor dezvăluiri, posibilitatea demitere a liderului de la Casa Albă a devenit un subiect extrem de comentat, situația lui Trump fiind comparată cu cea a fostului președinte Richard Nixon, care a demisionat din funcție în urma celebrei afaceri Watergate.

Conform legislației americane, în cazul în care președintele demisionează sau este demis, funcția sa este preluată de către vicepreședinte. Actualul vicepreședinte al Statelor Unite este republicanul Mike Pence.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Chiar dacă în ansamblu Partidul Republican i-a rămas loial președintelui Trump în campania pentru Casa Albă, în sânul partidului semnele de nemulțumire față de acțiunile de până acum ale președintelui sunt tot mai numeroase și mai bine conturate. Există, așadar, posibilitatea ca membrii Congresului să considere că au mai multe de pierdut dacă rămân de partea lui Trump decât dacă îl înlocuiesc cu altcineva. "Pence, spre deosebire de Trump este prudent, conservator și convențional" și este mult mai apropiat de valorile republicane decât Trump, arată publicația britanică The Independent.

"Pence probabil că deja face repetiții (pentru discursul de investire, n. red.) dacă informațiile (din NYT ) se vor confirma. Este exact ca-n cazul lui Nixon", a declarat un republican care a preferat să ramână anonim, potrivit politico.com.

Jurnalistul New York Times Ross Douthat susține că acum este mult mai ușor pentru politicienii republicani să îl "abandoneze" pe Trump pentru că există cineva competent care să îi ia locul.

Deja mai mulți lobbyiști republicani văd în Pence o sursă de stabilitate în mijlocul atmosferei tumultoase de la Casa Albă. Cu toate acestea, o tranziție de la Trump la Pence ar fi una dificilă. Pence ar deveni președinte în urma unei crize, iar cariera sa ar putea fi considerată de unii "pătată" din cauza susținerii pe care acesta i-a oferit-o lui Trump în campania electorală.

În toată istoria preşedinţiei americane, doi preşedinţi au fost puşi sub "impeachment". Bill Clinton, cel de-al 42-lea preşedinte al SUA , a fost unul dintre ei, fiind găsit vinovat de sperjur şi de obstrucţionarea justiţiei în cazul legăturii fostei sale asistente, Monica Lewinsky. Clinton nu a spus adevărul despre natura relaţiilor pe care le-a avut cufosta stagiară de la Casa Albă.

În cazul lui Clinton, Camera a votat cu 228 la 206 în favoarea procedurii de impeachment pentru prima acuzare şi cu 221 la 212 în al doilea tur. Iar ca ironie a sorţii, trebuie amintit că în decembrie 1998, Clinton era simpatizat de 72% dintre americani.

Alt preşedinte vizat de procedura de impeachment a fost Andrew Johnson al cărui mandat a durat 4 ani, începând din 1865.

Procedura de impeachment al lui Andrew Johnson a fost declanşată în 1868, de Camera Reprezentanţilor. Votul a început după 11 zile după ce el şi-a demis ministrul de război de atunci, Edwin Stanton. Acesta nu agrea politicile preşedintelui. Johnson a reuşit să supravieţuiască votului de impeachment datorită faptului că nu s-a întrunit majoritatea de două treimi.

La ora actuală, Republicanii controlează Camera cu 238 la 193, iar Senatul cu 52 la 46, plus doi independenţi.