Solistiţiul de iarnă 2020. Tot ce trebuie să știți despre cea mai întunecată zi a anului

Solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal apare atunci când unul dintre polii Pământului își are înclinația maximă departe de Soare. Se întâmplă de două ori pe an, o dată în fiecare emisferă (nord și sud).

Deşi iarna din punct de vedere meteorologic începe de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de solstițiul de iarnă, respectiv mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească. Solstițiul de iarnă 2020 va avea loc pe 21 decembrie, la ora 12.02 (ora României). Va fi cea mai scurtă zi din an, cu 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea va fi de 15 ore și 10 minute.

Soare la miezul nopții şi Noaptea Polară

Fiind cea mai lungă zi a anului, înseamnă, de asemenea, că oamenii din zonele de la sudul Cercului Antarctic spre Polul Sud vor vedea Soarele la miezul nopții, adică au 24 de ore de lumină, în această perioadă a anului.

Pentru oamenii din emisfera nordică, solstițiul din decembrie marchează exact opusul, ziua anului cu cele mai puține ore de lumină. La nord de Cercul Polar Arctic spre Polul Nord nu există deloc lumina directă a soarelui în această perioadă a anului.

Mântuitorul s-a născut în cea mai lungă noapte a anului

Când noaptea este cea mai lungă, în multe părţi din lume totul este alb, aerul devine mai rece, natura trece printr-un proces de moarte aparentă aşteptând transformarea sa misterioasă cand revine la viaţă peste câteva luni sub căldura Soarelui de primavară. Nu este o întamplare sau un accident faptul că naşterea divină a mântuitorului a avut loc în una din cele mai lungi nopţi ale anului pentru că este un moment de o creativitate imensă pe plan fizic.
Încă din preistorie, solstițiul de iarnă a fost văzut ca o perioadă semnificativă a anului în multe culturi și a fost marcat prin festivaluri și ritualuri. Aceasta marca moartea simbolică și renașterea Soarelui. Semnificația sezonieră a solstițiului de iarnă constă în inversarea prelungirii treptate a nopților și la scurtarea zilelor.

Ciudăţenii şi mitologii

Solstițiul poate să fi fost un moment special al ciclului anual pentru unele culturi chiar și în perioada neolitică . Evenimentele astronomice au fost adesea folosite pentru ghidarea activităților, precum împerecherea animalelor, însămânțarea culturilor și monitorizarea rezervelor alimentare de iarnă. Multe mitologii și tradiții culturale sunt constituite în funcţie de aceasta.

Acest lucru este atestat de rămășițele fizice în structurile siturilor arheologice din Neoliticul târziu și din epoca bronzului, cum ar fi Stonehenge în Anglia și Newgrange în Irlanda. Axele primare ale ambelor monumente par să fi fost aliniate cu atenție pe o linie de vedere care indică răsăritul solstițiului de iarnă (Newgrange) și apusul solstițiului de iarnă (Stonehenge). Este semnificativ faptul că la Stonehenge Marele Trilithon a fost orientat spre exterior din mijlocul monumentului, adică fața sa netedă și plată a fost întoarsă cu spatele spre Soare.

Tradiții și superstiții de solstițiul de iarnă

Momentul în care ziua începe din nou să crească și noaptea să scadă este privit și ca o etapă nouă în cursul vieții. Evenimentului i se atribuie și o mulțime de tradiții și superstiții pe care mulți oameni le urmează pentru a avea noroc și sănătate. Tradiția spune că este bine ca prima persoană care îți intră în casă după solstițiul de iarnă să fie bărbat.

În seara de solstițiu se spune să este bine să aprinzi o candelă sau o lumânare pe care să o lași până dimineața

Pentru că odată cu solstițiul de iarnă se deschid cerurile și străfundurile, se spune că acum se bate binele cu răul. În urmă cu sute de ani, de solstițiul de iarnă, oamenii obișnuiau să sacrifice animalele, dar mai târziu, această practică a fost înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui brad sau stejar, care ulterior era ars.

Solstițiul din decembrie a jucat un rol important în culturile din întreaga lume, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Chiar și sărbătorile de Crăciun sunt strâns legate de respectarea solstițiului din decembrie.

Hindușii de exemplu sărbătoresc această zi prin îndeplinirea de obiceiuri precum scăldarea în râuri sfinte, oferirea de pomană și donații și rugăciuni adresate Zeilor, cât și făcând alte fapte sfinte.

Sfârșitul lumii în calendarul Maya

În 2012, solstițiul din decembrie a coincis cu sfârșitul „Marelui ciclu” al numărului lung din calendarul mayaș . Mulți au văzut acest lucru ca pe o profeție a sfârșitului lumii, informează timeanddate.