Situația este descrisă ca incredibilă și inacceptabilă de publicația The Sun, care relatează incidentele și subliniază faptul că Turcia primește miliarde de euro din partea Uniunii Europene, pentru a accepta imigranți sirieni, astfel încât aceștia să nu mai ajungă în Europa. 

Sirienii, care pot fi văzuți în fotografii pe conturi de Twitter și Facebook ale unor soldați turci, poartă sutiene și chiloți fosforescente și au urme pe spate,  din cauza loviturilor primite. 

Bărbații stau în fața unui vehicul militar turcesc, la granița cu Siriaa, în Hatay, sudul Turciei. 

Nu este prima oară când militarii turci apar în situații penibile, săptămâna trecută ei au fost văzuți batjocorindu-i și lovindu-i violente pe sirieni, în aceeași provincie. Incidentul anterior s-a încheiat cu câteva arestări și trimiteri la închisoare, dar activiștii descriu violențele de la frontieră ca fiind deja ceva banal, obișnuit. 

Turcia va primi 6 miliarde de euro până în 2018 din partea UE, pentru a accepta refugiați din Siria și Irak. În martie 2016, acordul semnat de UE și Turcia a intrat în vigoare și au fost alocați prima tranșă de 3 miliarde de euro pentru Turcia, care este cunoscută pentru încălcarea drepturilor armenilor și kurzilor, precizează sursa citată. 

Turcia a mai primit 1 miliard de euro din partea UE pentru a dezvolta democrația, dar după 15 iulie 2016, când a avut loc puciul eșuat, autoritățile au arestat zeci de mii de oameni – jurnaliști, profesori, judecători, membri ai organizației Amnesty International, etc. 

Arestările au condus la mai multe luări de poziție, de pildă în Parlamentul European, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt s-a declarat revoltat că Turcia mai este considerată încă un candidat la aderarea la UE. „Președintele Erdogan poate face ce vrea, noi nu acționăm în niciun fel, nici măcar suspendând negocierile de aderare”, a spus el. 

În ciuda primirii a miliarde de euro din partea UE, situația din Turcia continuă să se deterioreze, având loc arestări zilnice a profesorilor, doctorilor și avocaților, acuzați de terorism.