Tinerii care folosesc aparate de bronzat artificiale au un risc cu 98% mai mare de a suferi de cancer de piele.
Persoanele care au sub 35 de ani şi merg regulat la solar prezintă un risc cu 98% mai ridicat de a se îmbolnă vi de o formă de cancer al pielii, avertizează cercetă- torii de la Queensland Institute of Medical Research din Australia, citaţi de agenţia Reuters. Dermatologii spun că tinerii care stau mult la solar îşi consumă rapid „capitalul solar“ (capacitatea organismului de a se proteja de soare), ceea ce îi îmbolnăveşte mai repede. Într-o zi singură oră petrecută la solar consumăm din „capitalul“ nostru cât am consuma în şapte zile de mers pe stradă sau într-o zi de plajă. Australienii au cea mai ridicată rată a cancerului de piele din lume, o persoană din două dezvoltând o formă de cancer. „Între 12% şi 62% dintre cazurile de melanom diagnosticate în Australia sunt cauzate de folosirea solarului“, afirmă medicul Louisa Gordon, de la Queensland Institute of Medical Research.
O singură vizită la solar creşte cu 22 la sută riscul de a face melanom, cea mai agresivă formă de cancer al pielii, mai spun cercetătorii australieni. „Din ce în ce mai mulţi oameni merg la solar fără a fi conştienţi de riscurile la care se expun. Solarul emite unde UBV, mai puternice decât cele solare. Sunt foarte periculoase, nivelul de radiaţie este extrem de ridicat şi nu ar trebui să ne expunem la ele“, mai spune Louisa Gordon. De ce sunt tinerii mai expuşi la boală Folosirea solarului este mai riscantă cu cât persoana expusă este mai tânără. „Asta pentru că, cu cât eşti mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să te expui la soare pe viitor. Oamenii se nasc cu un anumit capital solar, adică o capacitate maximă de a se proteja de soare. Putem folosi acest capital într-un an de mers la solar sau îl putem economisi să ne ajungă toată viaţa. Într-o zi de plajă consumăm din capitalul nostru solar cât am consuma în şapte zile de mers pe stradă sau întro oră de solar. Acest lucru se explică prin faptul că, la solar, radiaţia nocivă este mai mare. Radiaţia solară este alcătuită din raze bune şi raze rele, la solar există însă doar raze negative“, explică medicul Anca Zbranca, profesor universitar în dermatologie la Universitatea „Gr.T. Popa“, medic coordonator al cabinetului de dermatologie Roderma.
Un alt motiv pentru care tinerii au un risc mai mare de îmbolnăvire este faptul că celulele se multiplică mai repede cu cât este mai tânăr organismul. La persoanele în vârstă, transformarea celulară este mai lentă.
ÎN ROMANIA Aparatele nu sunt controlate O mare problemă a cabinetelor din România care au aparate de bronzare artificială este faptul că acestea sunt înregistrate ca aparate de uz cosmetic şi nu trebuie autorizate de Ministerul Sănătăţii. „Aceste aparate emit ultraviolete, iar în timp există o deteriorare a emisiei, a filtrelor. Aparatele au nevoie de o firmă care să asigure service-ul. În plus, multe cabinete cumpărără aparate la mâna a doua, mult mai periculoase decât cele noi, care au un termen de garanţie“, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică. La nivelul întregii ţării, există sute de cabinete cosmetice care oferă bronzare şi la solar.