Marius Abutoaiei (35 de ani), administratorul SC. Power On SRL, firma din Iaşi care a vândut prin intermediul siteului www.xspy.ro softuri „Xmobile” pentru interceptarea convorbirilor telefonice, ambientale şi a comunicării prin poşta electronică, e-mail, şi-a susţinut astăzi în instanţă nevinovăţia.
Bărbatul arestat săptămâna trecută pentru 29 de zile speră să-şi recâştige libertatea în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, Marius Abutoaiei şi angajata Mihaela Tomulescu au vândut, în perioada decembrie 2009 – mai 2010, un număr de 28 de softuri pentru spionajul telefoanelor, acestea fiind cumpărate în general de soţii geloase, care îşi ascultau soţii, şi de bărbaţi care interceptau convorbirile telefonice ale nevestelor sau ale amantelor. Cumpărătorii au apucat să folosească softurile ilegale doar 15 zile întrucât procurorii DIICOT au intrat pe fir
Acces la contul fiecărui client
În dosarul de spionaj al DIICOT Iaşi sunt implicate peste 30 de persoane, inculpaţi, învinuiţi, victime şi martori. Singurul arestat în dosar este Marius Abutoaiei, iar alte nouă persoane sunt cercetate în stare de libertate, cu obligativitatea de a nu părăsi ţara sau localitatea. Surse apropiate anchetei susţin că Marian Abutoaiei, administratorul şi tehnicianul IT al firmei care vindea softurile de spionaj, avea acces la raportările din contul fiecărui client căreia îi generase ID şi parolă, iar aceştia nu aveau habar de acest lucru. După ce încasa banii pentru soft, bărbatul trimitea pe e-mailul clientului un cod de activare format din zece cifre, iar în ziua următoare îi trimitea acestuia prin curierat un telefon special confecţionat în scopul monitorizării apelurilor telefonice iniţiate sau primite de persoana pe telefonul căreia era montat softul de spionaj. Cumpărătorul primea şi un nume de utilizator şi parola care îi oferea acces la contul său deschis pe www.mobilebackup.biz/db pentru a citi rapoartele, adică înregistrarea timp de şapte zile a tuturor apelurilor efectuate şi recepţionate de pe telefonul ascultat, sms-urile, localizarea persoanei monitorizate şi e-mail-urile trimise şi primite de aceasta. Numele de utilizator şi parola erau create de Abutoaiei. Potrivit anchetatorilor, acesta a achiziţionat softurile de spionaj în toamna anului 2009 şi în luna mai 2010 de la firma thailandeză Vervata Com. LTD, producătorul acestora.
Îşi spiona nevasta
Unul dintre cumpărătorii softului de spionaj a fost şi Najib Baaddi, un medic ginecolog marocan din Ilfov, convertit la ordodoxism. În faţa judecătorilor bărbatul a susţinut că a avut motive obiective pentru a cumpăra softul de spionaj. „Inculpatul este acum ortodox, dar el a fost musulman şi are alte puncte de vedere faţă de situaţia femeii şi doar acest aspect l-a determinat să facă acest lucru. Mai mult soţia inculpatului are o activitate care impune contactul cu foarte multe persoane şi este vorba şi de situaţia lor financiară, iar inculpatul nu a intenţionat decât să o protejeze”, a susţinut avocata lui Baaddi în faţa instanţei. „Clientul meu a fost de bună credinţă”
Marian Abutoaiei şi-a construit apărarea motivând că el a fost de bună credinţă, iar atunci când a înfiinţat societatea a trecut în statut ca obiect de activitate şi comercializarea produselor electronice. „Dacă se pune problema cine a greşit aceia sunt cei care aveau datoria să supravegheze, să dea indicaţii şi să spună celor de la Registrul Comerţului că s-au putea să apară şi interceptări de aşa natură şi prin urmare aceste societăţi nu trebuiau autorizate să funcţioneze. Clientul meu a plătit TVA, impozitele către stat, şi-a îndeplinit toate obligaţiile şi faţă de clienţi, cărora le dădea factură. El a vrut să aibă o afacere în condiţiile actuale de criză, cum fiecare dintre noi care nu are un loc de muncă caută să aibă un business, a găsit această oportunitate şi a importat acele dispozitive. Ce au făcut clienţii mai departe, depinde de ei, dar aşa cum rezultă din actele dosarului au folosit aceste dispozitive în scop personal”, a declarat Dorina Răzuşi, avocata lui Marian Abutoaiei.