Evenimentul Zilei > Actualitate > Sofia face echilibristică pe o frânghie subțire între Atena și Ankara
Sofia face echilibristică pe o frânghie subțire între Atena și Ankara

Sofia face echilibristică pe o frânghie subțire între Atena și Ankara

SEGA (Bulgaria). În ultima săptămâna am asistat la încă o înăsprire a relațiilor dintre Grecia și Turcia, după ce autoritățile de la Ankara au permis fluxului de migranți să ajungă liber la granița greacă.

A fost o încercare evidentă de a face presiuni asupra Uniunii Europene, a cărei frontieră externă coincide cu cea greacă – ceva ce a fost declarat deschis de către liderii diplomației europene. Atena, desigur, nu a fost selectată pentru acest atac doar din cauza poziţiei sale geografice, ci și din cauza conflictelor din ce în ce mai frecvente cu Turcia, care ajung la o ostilitate deschisă.Luni seară, Erdogan a fost primit destul de rece de liderii Comisiei Europene. I-au acordat doar 40 de minute și i-au spus, scurt, să înceteze șantajul.

În această situație, Bulgaria se află într-o poziţie deosebit de delicată. Bulgaria nu își permite să îşi înrăutățească relațiile cu vecinii. Cu ambele ţări împărtășim statutul de membru NATO, iar cu Atena suntem şi în Uniunea Europeană. Turcia este cea mai mare economie din regiune și este unul dintre actorii geopolitici principali în Balcani, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Iar Grecia oferă o alternativă de acces la Mediterana la Strâmtori, ceea ce ar deschide noi oportunități mari pentru economia bulgară.

Problema este că interesele Atenei și Ankarai se ciocnesc într-o asemenea măsură, încât e extrem de dificil pentru Sofia să își dezvolte relațiile bilaterale cu fiecare țară separat. Un exemplu evident în această privință sunt proiectele energetice. În luna februarie a acestui an, președintele Ciprului (cu alte cuvinte, pe partea greacă a insulei), Nikos Anastasiadis, vizitează Sofia. În Bulgaria, el s-a întâlnit cu omologul său bulgar, Rumen Radev, iar principalul subiect de discuție între șefii de stat a fost legat de planurile pentru transferul gazelor naturale din estul Mediteranei în Europa. „Bulgaria sprijină acordul dintre Israel, Cipru și Grecia privind construcția conductei de gaze EastMed, care este de o importanță deosebită pentru diversificarea energetică a regiunii și a Europei”, a declarat Radev în faţa lui Anastasiadis.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE