Evenimentul Zilei > EVZ Special > Șoferii nu mai sunt obligați să prezinte polița RCA la control. Este suficient să existe și să fie valabilă
Șoferii nu mai sunt obligați să prezinte polița RCA la control. Este suficient să existe și să fie valabilă

Șoferii nu mai sunt obligați să prezinte polița RCA la control. Este suficient să existe și să fie valabilă

Polițiștii nu mai pot amenda șoferii care nu au asupra lor polița de asigurare RCA, dacă aceasta există și este valabilă.

În cazul unui control rutier, existența unei asigurări de tip RCA valabilă poate fi dovedită și cu ajutorul unei fotografii pe telefonul mobil. De asemenea, aceasta poate fi verificată în bazele de date, de autorități, fără să mai fie nevoie ca posesorul să fie obligat să o dețină asupra sa.

Polița RCA trebuie prezentată în format fizic, pe hârtie, la controalele din străinătate, în special în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

În acestă perioadă, a vacanțelor, este indicat ca șoferii, care intenționează să călătorească cu autoturismele, să-și încheie din timp asigurarea de tip RCA. Conform reglementărilor în vigoare, de regulă, o asigurare RCA devine valabilă la o zi după ce a fost încheiată.

Spre deosebire de ceea ce se întâmpla în trecut, este suficient ca această poliță să existe și să fie valabilă, chiar dacă șoferul nu o are asupra sa. În cazul unui control rutier, poliția este obligată să verifice existența acesteia în baza de date a autorităților și abia apoi, dacă este cazul, să aplice sancțiuni.

Judecătorii au anulat o amendă

Este decizia unei instanțe de judecată ce a analizat sancțiunea acordată unui șofer, după un control rutier de rutină.

Șoferul a fost amendat cu suma de 870 de lei pentru că nu a putut prezenta, polițistului care l-a verificat, polița de asigurare RCA. Acesta nu o avea asupra sa nici în format fizic, pe hârtie, și nici în format electronic, pe telefon sau tabletă. Poliţistul l-a amendat pentru că nu deținea o asigurare valabilă, iar omul a contestat la judecătoria Alba Iulia.

Instanța a anulat amenda şi a stabilit că poliţistul avea obligaţia de a verifica existenţa poliţei RCA în baza de date a autorităţilor. Aceasta deoarece toate poliţele RCA se raportează către o bază de date la nivel naţional, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.