Editura Evenimentul si Capital

„Sat Alzheimer” pentru pacienții cu această cumplită boală! Premieră la Institutul de Psihiatrie Socola

Sat Alzheimer in Olanda
Autor: | | 1 Comentarii | 3481 Vizualizari

Având în vedere că în România nu există un sistem standardizat privind prevenţia şi asistenţa pacienţilor cu demenţă Alzheimer, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi va implementa un proiect în premieră pentru ţara noastră, ce va fi structurat pe două obiective.

1. Depistarea pacienţilor în stadiul de pre-demenţă a bolii Alzheimer prin screening populaţional - prin determinarea cantitativă din sânge a unor biomarkeri biochimici (proteine) – în cadrul Centrului de Cercetare „Socola”, coordonat de dr. Brânduşa Vornicu;

2. Construirea unui „Sat Alzheimer” la secţia exterioară Bârnova a Institutului, după modelul olandez pentru asistenţa pacienţilor cu Alzheimer în stadiul II (stadiul mediu de evoluţie a bolii).

Managerul Gabriel Oprișanu: ”Acest Sat va reduce suferința bolnavilor”

Managerul Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iași, Gabriel Oprișanu, spune că acest „Sat” este, în fapt, un spaţiu special amenajat pentru pacienţii cu Alzheimer, oferindu-le acestora un stil de viaţă cât mai normal posibil din punct de vedere fizic. Reprezintă un mediu prietenos în care pacienţii să nu realizeze că viaţa lor s-a schimbat, un mediu care să le ofere activităţi pe care le-au practicat cu plăcere înainte de îmbolnăvire, un loc unde să le fie redată demnitatea umană.

„Satul Alzheimer”, mai spune șeful unității medicale, este o comunitate medicală care reproduce modelul unei comunităţi obişnuite şi în care pacientul este, de fapt, un membru al comunităţii, cu o activitate cotidiană similară celei de dinaintea îmbolnăvirii. În fapt, este o mare familie, iar fiecare membru este implicat în activităţi de petrecere a timpului de relaxare în comun.

Din punct de vedere al infrastructurii, un „Sat Alzheimer” este un ansamblu de clădiri (case pentru bolnavi, magazine, cafenele, restaurante, sală de spectacole) şi de spaţii de relaxare (parc, grădină de flori, de zarzavat, teren de sport). Personalul medical nu poartă halate albe, iar vânzătorii şi toate persoanele care vin în contact cu pacienţii sunt ergoterapeuţi, psihoterapeuţi, psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi şi medici.

Acest Sat va ajuta la reducerea suferinţei persoanelor cu demență Alzheimer şi va contribui la păstrarea sentimentului de autonomie al oamenilor. Toți locuitorii din «satul» pe care-l vom construi vor avea nevoie de tratament medical, toți vor urma un tratament medicamentos. Dar, mai presus de orice, nu vor fi priviţi ca nişte pacienţi, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală”, a mai declarat Dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI