Deși au avut rezultate slabe la alegerile locale, majoritatea partidelor mici mizează pe coarda sensibilă și patriotică a electoratului pentru a trece pragul de 5% și a intra în Parlament
O serie de partide mici cu ideologie naționalistă au format alianțe în contextul alegerilor parlamentare din iarnă. Prima coaliție a fost anunțată pe 12 august, între PRM, partid fondat de Vadim Tudor, și Partidul Poporului. Partidul România Mare, condus de președintele interimar Adrian Popescu, a semnat un protocol cu liderul PP, Constantin Cojocaru, formând alianța „Uniunea Pentru România”. Un alt acord a fost semnat, la 15 august, între șeful PNȚCD, Aurelian Pavelescu, și partidului nou fondat de Marian Munteanu, Alianța Noastră România. Prin acest protocol, țărăniștii vor candida pe listele ANR pentru mandate în Parlament. Un alt partid cu orientare naționalistă, care foloșește ca logo figura lui Vlad Țepes, e cel condus de Bogdan Diaconu, PRU, care a reușit să colecteze câțiva deputați social-democrați, ademeniți că și Victor Ponta va veni. EVZ a stat de vorbă cu mai mulți sociologi despre perspectivele acestor formațiuni. Ei au spus, la unison, că le acordă puține șanse de a trece pragul electoral de 5%.
Electoratul naționalist, între 10-15%
Sociologii Alfred Bulai și Mircea Kivu au declarat, pentru EVZ, că estimează că electoratul naționalist din România, la ora actuală, este undeva între 10 și 15%. Totuși, cei doi consideră că PRU, PRMPP și PNȚCD-ANR nu au capacitatea să atragă voturi, fie pentru că nu au lideri puternici, care să confere o identitate bine conturată și vizibilitate partidelor - acesta fiind cazul PNȚCD - fie deoarece structurile și organizațiile teritoriale sunt în fază incipientă, aceasta fiind situația ANR. Alfred Bulai consideră că e foarte probabil ca aceste formațiuni să caute să se alieze cu „un partid mai mare, pentru câteva locuri pentru câteva personaje”. Și Mircea Kivu crede despre aceste partide că, în prezent, au „notorietate și impact destul de mic”. „Sunt partide inexistente”, crede politolologul Cristian Pîrvulescu.
De ce e înghesuială pe nișa naționalistă
Potrivit specialiștilor, au apărut atât de multe partide pe segmentul electoral patriotic și naționalist, pentru că „a rămas locul liber”. Sociologul Mircea Kivu își explică acest lucru prin faptul că „PRM e cvasi-dispărut, UNPR la fel și atunci sigur că se bat mai multe partide pe nișa asta de electorat, pentru că își dau seama că e o nișă substanțială”.
Rezultate slabe la locale
Potrivit datelor oficiale ale BEC, la alegerile locale din vară, PRU a obținut un scor de 0.8% la Consiliile Județene. PRU are 2 primari și 169 de consilieri locali. PRM a obținut 0.66% la votul pentru CJ. PRM nu are niciun primar. PNȚCD a strâns doar 0.35% din voturi, are 3 primari și 137 consilieri locali, iar PP a obținut 131 voturi pe toată țara pentru funcția de primar și 207 voturi pentru consilierii locali.
„Ar fi fatal pentru Ponta să se mute la PRU”
Prietenii Ponta și Ghiță sunt deocamdată în partide diferite FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, prieten vechi cu Victor Ponta, s-a înscris în Partidul România Unită (PRU), alături de mai mulţi foşti şi actuali parlamentari PSD, apropiaţi ai fostului premier. „M-am hotărât să fac acest pas și să mă alătur acestei mișcări, făcută să ne dea voie să spunem mai liber niște gânduri pe care le primim de la cetățenii României, idei pe care PNL și PSD nu le pot spune”, a explicat Ghiță.
Totuși, Ponta și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de deputat la PSD Gorj. El va fi primul pe lista deputaților, potrivit secretarului executiv al PSD, Gheorghe Milosteanu. Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că Ponta nu va pleca din PSD pentru că „e un politician care știe că pentru a rămâne în politică, pentru a rezista presiunilor la care e supus, trebuie să intre în Parlament, iar vehiculul de intrare în Parlament e PSD, nu PRU.” Despre pesediștii care au plecat la PRU și care cred că Ponta va veni în partid, Pârvulescu spune că sunt „ca în „Așteptându-l pe Godot”, pentru că știți că Godot e așteptat veșnic”.
Sociologul Marius Pieleanu a apreciat că „Ponta doar arată pisica partidului, că poate să aibă o alternativă la PSD. Dar alternativa e prea subțire, nu e consistentă, nu e durabilă”. „Nu cred că Ponta se va muta la PRU, pentru că nu-l putem suspecta de lipsă de inteligență. Ar fi o greșeală care ar putea, în plan politic, să-ui fie fatală”, a afirmat Pieleanu.