UN număr de 17 organizații non-guvernamentale, printre care și Expert Forum și ActiveWatch, au transmis o scrisoase deschisă membrilor Comisiei comune pentru legile electorale, prin care protestează cu privire la lipsa de transparență a activităților acesteia și la lipsa dezbaterilor publice privind legile electorale.
Vă redăm mai jos conținutul integral al scrisorii transmise președintelui Comisiei comune pentru legile electorale, Mihai Voicu, vicepreședintelui aceleiași comisii, Gabriela Podașcă, și președintelui subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare, Eugen Nicolicea.
"Noi, organizațiile grupate în campania Politică fără Bariere, suntem obligate să constatăm dispariția, în ultimele două luni, a transparenței și deschiderii din procedurile de lucru ale Comisiei pe care o conduceți. Lipsa de transparență s-a manifestat astfel:
Programarea ședințelor nu mai este anunțată pe site-ul Comisiei, nici măcar post-factum (a se vedea ședințele din 4 și 5 mai). Stenogramele sau înregistrările ultimelor ședințe ale Comisiei sunt și ele absente. Deși am solicitat în repetate rânduri, nu avem acces la documentele discutate în Comisie decât în timpul ședințelor. Cu o singură excepție, nu am putut asista la ședințele subcomisiilor care au elaborat textele proiectelor de legi; mai mult, domnul deputat Eugen Nicolicea, președinte al subcomisiei pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare, a declarat public că nu va accepta prezența ONG-urilor la ședințele subcomisiei. O serie de decizii importante sunt adoptate în afara ședințelor Comisiei. Este cazul recentei decizii privitoare la numărul deputaților și al Senatorilor. Practic, în plen, deciziile sunt doar anunțate, nu si dezbatute. O serie de promisiuni, cum este cea privind reglementarea votului la distanță, au fost amânate sine die.
În aceste condiții, protestăm față de absența unei dezbateri publice reale în procesul de adoptare a legilor electorale, îndeosebi a Legii pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și vă solicităm să nu mai afirmați public că elaborarea acestor legi ar fi fost făcută cu consultarea organizațiilor societății civile."