Referendumul desfăşurat ieri în România nu are câştigători, iar în prezent toate partidele politice trebuie să lucreze pentru a garanta că România nu este un perdant şi să acţioneze responsabil pentru ţară, pentru a nu-i pune în pericol credibilitatea şi poziţia în Europa, a declarat astăzi liderul grupului europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Hannes Swoboda, potrivit unui comunicat de presă al S&D. Un apel la reconciliere a fost făcut şi de diplomaţia germană.
UPDATE:Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, a făcut şi el apel la forţele politice din România să lase deoparte dezacordurile existente şi să îşi unească eforturile în interesul României şi al cetăţenilor săi. "Apelez la toate forţele politice din România de a înţelege rezultatul referendumului, care începe să se contureze, ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic. În pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea vor trebui să regăsească acum calea către o colaborare constructivă în interesul României şi al cetăţenilor români. Diferenţele de opinie trebuie clarificate şi soluţionate în cadrul procedurilor şi instituţiilor democratice", se arată într-un comunicat al diplomaţiei germane. Deşi peste 80 la sută dintre românii care s-au prezentat ieri la vot au spus DA demiterii preşedintelui Traian Băsescu, referendumul de ieri nu este valid pentru că nu a fost atins pragul de participare de 50 la sută plus unu din numărul de alegători înscrişi, subliniază eurodeputatul austriac în textul citat. "Toată lumea din România, dar şi din restul Europei trebuie acum să înceteze să vorbească despre lovitură de stat. Acesta a fost un proces democratic prevăzut de Constituţia română şi toate acuzaţiile privind frauda electorală s-au dovedit a fi eronate. Prioritatea României acum este de a avea un guvern eficient în care toţi membrii conlucrează constructiv pentru a continua reformele necesare ţării. Atenţia trebuie să se concentreze pe stabilizarea economiei, îndeplinirea reformelor necesare în sistemul judiciar şi consolidarea luptei contra corupţiei, nu pe disputele interne", a spus Swoboda.
Eurodeputatul austriac a adăugat că forţele politice din România trebuie să se pregătească pentru o campanie electorală "corectă şi democratică", doar cetăţenilor români revenindu-le să decidă în toamna acestui an cine trebuie să guverneze ţara.
"Dacă Traian Băsescu revine la preşedinţia ţării, el va trebui să respecte majoritatea parlamentară şi în final să încerce să depăşească divizările politice, întrucât aceasta este cea mai importantă sarcină a unui preşedinte", a încheiat liderul S&D.