Social-democrații suedezi nu se mai opun aderării României la Schengen. Bogdan Aurescu: „Vă mulțumesc foarte mult”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a mulţumit social-democratului suedez Ardalan Shekarabi pentru declaraţia sa de susţinere cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen.

Anunţul ministrului de Externe vine şi ca urmare a convorbirii telefonice pe care a avut-o cu Ardalan Shekarabi pe 22 noiembrie. Iniţial, la începutul lunii noiembrie, Shekarabi anunţa că Parlamentul nu susţine poziţia Guvernului Suediei legată de sprijinirea aderării României la Spaţiul Schengen.

Dar poziţia social-democraților s-a schimbat, iar ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen salutând poziția favorabilă exprimată de suedezi cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Vă mulţumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi pentru declaraţia dumneavoastră pozitivă de astăzi cu privire la aderarea României la Schengen. şi ca urmare a discuţiei noastre foarte bune şi cuprinzătoare din 22 noiembrie. Aderarea României va face UE mai sigură”, a scris Bogdan Aurescu, luni pe Twitter.

Suedia nu se va opune intrării României în spațiul Schengen

Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al Social democraților suedezi, a declarat că formațiunea sa nu se va opune intrării României în spațiul Schengen, după ce votaseră în Parlamentul suedez împotriva aderării.

„Guvernul nu are sprijin în Parlament pentru poziţia sa. Credem că, atunci când vine vorba de extinderea spaţiului Schengen, trebuie să pornim de la nevoile noastre de a controla intrările şi ieşirile şi să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalităţii. Aceasta nu este o problemă minoră. În practică, acest lucru ar însemna eliminarea controalelor la intrare şi la ieşire”, preciza, pe la începutul lunii noiembrie, social-democratul suedez Ardalan Shekarabi.

Nemulțumirea iniţială a Suediei: lupta împotriva criminalității

Reamintim că social-democrații suedezi s-au opus admiterii celor două țări în cadrul cooperării europene privind controlul frontierelor. Motivul a fost că nu au văzut evaluări de impact din partea autorităților relevante cu privire la modul în care a fost afectată, printre altele, lupta împotriva criminalității.

Se pare că autoritățile nu au nicio obiecție în privința extinderii, spune Shekarabi: „În acest context, suntem pregătiți să susținem o poziție suedeză care să deschidă calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria”.

Deocamdată Austria și Olanda se opun

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Trei țări – Olanda, Suedia și Austria – s-au opus însă până la declarația socialiștilor suedezi în care anunţă că s-au răzgândit.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, și cancelarul Karl Nehammer au anunțat că sunt împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen și s-ar putea opune prin veto, în timp ce susțin aderarea Croației.

Vicecancelarul austriac Werner Kogler, lider al partidului Verzii, partener al conservatorilor la guvernare, spunea însă că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, nefiind de acord cu poziția celor doi, scrie Agerpres.