Evenimentul Zilei > International > Şocanta scrisoare a republicanilor împotriva propriului candidat al Casa Albă. “Ar fi cel nechibzuit preşedinte al SUA”. Donald Trump mitaliază răspunsul: “este scrisă de elita ratată a Washingtonului”
Şocanta scrisoare a republicanilor împotriva propriului candidat al Casa Albă. “Ar fi cel nechibzuit preşedinte al SUA”. Donald Trump mitaliază răspunsul: “este scrisă de elita ratată a Washingtonului”

Şocanta scrisoare a republicanilor împotriva propriului candidat al Casa Albă. “Ar fi cel nechibzuit preşedinte al SUA”. Donald Trump mitaliază răspunsul: “este scrisă de elita ratată a Washingtonului”

O scrisoare deschisă semnată de 50 de membri ai Partidului Republican, experţi pe probleme de securitate naţională, avertizează că Donald Trump, candidatul partidului lor la Casa Albă, ar fi cel mai nechibzuit preşedinte din istoria Statelor Unite, “cu lacune mari de caracter, valori şi experienţă”. Grupul care a conceput scrisoarea îi include, printre alţii, pe fostul director CIA Michael Hayden. Donald Trump a mitraliat şi de această dată, afirmând că semnatarii scrisorii sunt “elita ratată a Washingtonului” care nu doreşte să lase puterea din mână.

Semnatarii scrisorii au lucrat la Casa Albă, Departamentul de Stat sau Departamentul Apărării pentru președinți republicani, de la Richard Nixon la George W. Bush.

Ei nu fac apel la votarea candidatei democrate la Casa Albă, Hillary Clinton, dar subliniază ferm în această scrisoare deschisă publicată de New York Times: "Niciunul dintre noi nu va vota pentru Donald Trump".

Ei susțin că miliardarul nu este calificat pentru postul de comandant-șef, din cauza lipsei de competențe și a instabilității caracterului său.

"Dl. Trump nu are personalitate, valori sau experiență pentru a fi președinte", scriu experții în securitate, subliniind că el ar slăbi autoritatea morală a SUA în lume și că pare să nu cunoască aspectele elementare ale Constituției și ale Dreptului american.

Nu doar că Donald Trump este "ignorant" în domeniul afacerilor internaționale, dar "nu a manifestat nicio dorință de a se informa", atrag atenția semnatarii.

Reluând criticile formulate de Hillary Clinton, aceste personalități republicane afirmă că miliardarul nu dă dovadă nici de disciplină, nici de autocontrol, și este "incapabil să tolereze criticile personale".

"El i-a alarmat pe cei mai apropiați aliați ai noștri din cauza comportamentului său capricios. Aceste particularități sunt periculoase la un individ care ar vrea să devină președinte și comandant-șef, având în responsabilitatea sa arsenalul nuclear american", mai scriu ei.

Printre semnatarii scrisorii se numără Michael Hayden, fost director al CIA în timpul lui George W. Bush, John Negroponte, fost director al Agenției Naționale de Informații și numărul doi al Departamentului de Stat sub același președinte, Eric Edelman, fost consilier pe securitate națională al vicepreședintelui Dick Cheney, sau Robert Zoellick, fost înalt diplomat american și președinte al Băncii Mondiale.

Unii dintre ei au mai semnat deja un articol împotriva lui Donald Trump în martie, însă noi foști oficiali și-au exprimat luni opinia. Ei se adaugă altor figuri din establishment-ul din domeniul securității, cum ar fi Michael Morell, fost director ajunct al CIA, care a făcut vineri apel la votarea lui Hillary Clinton, acuzându-l pe Donald Trump că este un agent involuntar al președintelui rus Vladimir Putin.

Foștii secretari de stat republicani Henry Kissinger, George Shultz, James Baker, Colin Powell şi Condoleezza Rice.nu și-au exprimat până acum preferința pentru scrutinul prezidențial din noiembrie.

Printr-un răspuns scurt, dar tranşant Donald Trump a replicat că semnatarii scrisorii sunt “cei care ar trebui să le spună oamenilor de ce în lume este haos la ora actuală. Sunt elita ratată a Washingtonului care nu vrea să lase puterea din mână, mai ales că venit momentul să dea socoteală pentru faptele lor”.

Alţi republicani care au anunţat că nu vor vota cu Donald Trump:

Barbara Bush, fostă primă doamnă

Jeb Bush, fost guvernator al statului florida

William Cohen, fost secretar al Apărării

Jeff Flake, senator de Arizona

Lindsey Graham, senator de Carlina de Sud

Larry Hogan, guvernator de Maryland

John Kasich, guvernator de Ohio

Mark Kirk, senator de Illinois

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: