Evenimentul Zilei > International > ŞOCANT. Condamnaţi la analfabetism. Jumătate din copiii refugiaţilor sunt obligaţi să renunţe la şcoală
ŞOCANT. Condamnaţi la analfabetism. Jumătate din copiii refugiaţilor sunt obligaţi să renunţe la şcoală

ŞOCANT. Condamnaţi la analfabetism. Jumătate din copiii refugiaţilor sunt obligaţi să renunţe la şcoală

O statistică înfiorătoare a ONU spune lucrurilor pe nume: mai mult de jumătate dintre copiii refugiaţi nu merg la şcoală. Pentru că ţările gazdă se confruntă cu crize umanitare ce ameninţă să devină explozive, copiii celor care îşi părăsesc ţara pentru a evita consecinţele războiului din propriile teritorii sau pentru un trai mai bun, preferând exodul într-o patrie străină, sunt excluşi de la educaţie, au declarat miercuri reprezentanţii Naţiunilor Unite, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Patru milioane de copii de refugiaţi din întreaga lume nu frecventează şcoală, faţă de anul precedent fiind înregistrată o creştere alarmantă de o jumătate de million de copii, arată agenţia ONU, făcând referire, într-un raport, la refugiaţii UNHCR.

"Educaţia este un mod de a-i ajuta pe tineri să se vindece, dar este şi o modalitate de a revigora ţări întregi", notează Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. "Pe baza modelelor actuale, în lipsa unor investiţii urgente, sute de mii de copii vor deveni parte a acestor statistici tulburătoare", a adăugat el.

Aproape 20 de milioane de refugiaţi se aflau sub mandatul său, care exclude circa 5 milioane de refugiaţi palestinieni, până la sfârşitul anului 2017, în timp ce numărul de persoane strămutate în întreaga lume a crescut. Cifrele sunt vehiculate de UNHCR, în urtma unui studiu realizat nu cu mult timp în urmă.

Doar 61% dintre copiii refugiaţi frecventează şcoala primară, comparativ cu peste 90% dintre toţi copiii, arată raportul.

Cifra este chiar mai mică în ceea ce-I priveşte pe copiii mai mari, cu mai puţin de unul din patru copii refugiaţi în şcoala secundară. Doar 1% frecventează învăţământul superior, comparativ cu mai mult de o treime din tineri la nivel global.

Mai mult de 500.000 de copii refugiaţi au fost înscrişi la şcoală anul trecut, dar creşterea rapidă a populaţiei de refugiaţi înseamnă că procentul persoanelor neşcolarizate nu a scăzut.

Katherine Begley, consilier tehnic senior pentru educaţie la agenţia umanitară Care USA, a spus că şcolarizarea este un pas vital în a ajuta familiile refugiaţilor să-şi reconstruiască viaţa.

"Educaţia protejează şi te face mai puternic", a declarat ea Fundaţiei Thomson Reuters.

Lipsa educaţiei este întâlnită adesea în adăposturi temporare sărace sau în aer liber şi afectează în special fetele, marginalizate din cauza unor convenţii sociale şi culturale.

Pentru a aborda această problemă, UNHCR afirmă că refugiaţii ar trebui să fie înscrişi mai degrabă în şcoli obişnuite decât în cele special create, să primească sprijin suplimentar şi barierele la înscriere, precum cerinţele privind documentele de identitate, ar trebui eliminate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: