Șoc! Raportul Inspecției Judiciare pe Protocolul SRI-DNA: Peste 1000 de dosare la comandă

Raportul Inspecției Judiciare pe aplicarea Protocolului ilegal, încheiat de Kovesi cu Coldea și Maior în 2009, a ajuns în posesia presei. În urma acestui protocol între PICCJ-SRI, Koveși împreună cu generalii SRI Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Adrian Ciocârlan, au deschis la comanda serviciului de informații peste 1000 de dosare.

  Raportul Inspecției Judiciare privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PICCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, încheiat în anul 2009, declasificat și reinregistrat la PICCJ sub nr. 884/C/29 martie 2018, a ajuns în posesia jurnaliștilor de la Lumea Justiției. 

Finalizat în 29 aprilie 2019, Raportul s-a plimbat în tot acest timp prin parchete pentru formularea de obiecțiuni pe concluziile reținute de inspectorii judiciari, existând chiar procurori care au cerut eliminarea din raport a numelor lor, invocând protecția datelor cu caracter personal. Nu au fost eliminate însă numele procurorilor, așa cum nu au fost eliminate nici numele capilor Serviciului Român de Informații

Cei care au jucat un rol extrem de important în implementarea cu succes a Protocolului din 2009 în Justiție au fost generalii SRI Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Adrian Ciocârlan, care au căpătat puteri nebănuite și in cadrul DNA, puteri oferite de șefa de atunci a anticorupției, Laura Codruța Koveși.

Efectele aplicării Protocolului declarat ilegal de Curte Constituțională a României în ianuarie 2019, sunt puse sub semnul întrebării însăși legalitatea probatoriilor constituite de procurori, sau mai bine zis de SRI.

Colaborarea extrem de strânsă dintre Kovesi și conducerea SRI de la acea dată a determinat-o pe fosta șefa DNA să ceară că toate informațiile să treacă prin mâna lui Coldea. Potrivit Raportului Inspecției Judiciare, la una dintre unitățile de parchet a fost indentificata o adresa din dată de 12 iulie 2012 a PICCJ – Cabinetul Procurorului General al României, care la acea dată era Laura Codruța Kovesi, prin care a solicitat "imperativ și în interesul celerității comunicării și coordonării, că înștiințările efectuate potrivit art. 6 din protocol să fie adresate UM 0198 București" – adică SRI București, iar "în cauza de interes operativ către primul adjunct al directorului SRI" – adică direct către Florian Coldea.

Coldea nu colabora însă doar cu Parchetul General sau DNA. O dovadă de colaborare a SRI și cu alte parchete vine din DIICOT, unde Inspecția Judiciară a constatat că în Structura Centrală a fost indentificata o adresa din care reiese că procurorul șef de la acea dată, Codruț Olaru, cel care în prezent ocupă calitatea de membru al CSM, i-a transmis, la dată de 6 iulie 2011, în format electronic, rechizitoriul nr. 5/D/P/2006, primului adjunct al directorului SRI, Florian Coldea.

Aplicarea protocolului a condus la probatorii a căror legalitate a fost pusă sub semnul întrebării de instanțe.