Șoc în presa germană. Patronul Berliner Zeitung, colaborator al Stasi

Șoc în presa germană. Patronul Berliner Zeitung, colaborator al Stasi

Trecutul tulbure al lui Holger Friedrich este investigat chiar de proprii lui angajați.

Cotidianul regional german Berliner Zeitung a lansat propria sa anchetă asupra omului de afaceri Holger Friedrich, după ce au apărut informații că acesta a colaborat cu sinistra poliție politică a fostei Republici Democrate germane, Stasi (Das Ministerium für Staatssicherheit, Ministerul pentru Securitatea Statului).

Holger Friedrich a cumpărat, în septembrie, Berliner Verlad, editorul care deține titlurile Berliner Zeitung și Berliner Kurier.

Berliner Zeitung a fost lansat în 1945 în Germania de Est. Este singurul ziar al fostei Republici Democrate Germane care și-a câștigat o notorietate națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezvăluiri despre trecutul lui Holger Friedrich au fost publicate și în Welt am Sonntag, ediția de duminică a ziarului Die Welt, important cotidian german, scrie Le Point.

Într-un editorial comun, redactorii-șefi ai Berliner Zeitung și Berliner Kurier, Jochen Arntz și Elmar Jehn, au anunțat că au lansat o anchetă jurnalistică cu privire colaborarea patronului lor cu Stasi.

Nume de cod: Peter Bernstein

Jochen Arntz și Elmar Jehn au afirmat că investigațiile făcute de jurnaliști vor fi total independente. Noul proprietar al celor două ziare a anunțat de partea sa că jurnaliștii „vor beneficia de toată susținerea și deplina sa cooperare”.

Stasi a avut peste 90.000 de angajați și aproximativ 174.000 de informatori, al căror rol era spionarea prietenilor, familiilor și colegilor de muncă.

Welt am Sonntag a descoperit existența unui fișier în care apărea numele de cod al lui Holger Friedrich. Noul proprietar al celor două cotidiane berlineze apărea sub numele de cod „Peter Bernstein”.

Holger Friedrich nu a contestat faptele și chiar a confirmat informațiile. Dar le-a cerut detractorilor să țină cont de „contextul” în care s-au petrecut lucrurile.

El a invocat că numeroși locuitori din Germania de Est au fost „forțați” să colaboreze cu Stasi, mai ales după ce au încercat să fugă din această țară.

Holger Friedrich s-a apărat spunând că a acceptat să fie informator, pentru a scăpa de mai mulți ani de pușcărie, după o tentativă eșuată de a fugi din țară.

Potrivit informațiilor Welt am Sonntag, Holger Friedrich a dat informații despre soldații cu care a fost coleg în timpul serviciului militar în cadrul national Volksarmee (NVA).

Jurnaliștii Berliner Zeitung îl considerau pe milionarul Friedrich ca pe un salvator după falimentul ziarului, aflat până în septembrie în proprietatea editurii M DuMont Schauberg din Koln. Având datorii mari, editura a vândut publicația, după 10 ani.

În timp ce majoritatea ziarelor din Germania de Est și-au încetat apariția după căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 30 de ani, Berliner Zeitung și-a asigurat un loc privilegiat în peisajul media german, foarte concurențial, devenind singurul cotitian din Est care a reușit acest lucru.

După ce a devenit ultimul proprietar, Friedrich a spus că viziunea lui este să folosească ziarul pentru a insufla un nou interes pentru politică și societate și pentru a servi drept contrabalans la „plictiseala structurală” din toată Germania.