ȘOC în politica românească. PNL acceptă PACTUL propus de ALDE. Condițiile IMPUSE de liberali

ȘOC în politica românească. PNL acceptă PACTUL propus de ALDE. Condițiile IMPUSE de liberali

ALDE a propus recent un acord tuturor partidelor cu reprezentare parlamentară pentru asumarea unor prevederi, printre care și desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și instituțiile din justiție. Referitor la acest pact, vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că este binevenită o astfel de discuție.

Pretenția liberalului Alina Gorghiu este ca aceste discuții să aibă loc fără președintele PSD Liviu Dragnea. Potrivit www.stiripesurse.ro

„Înțeleg că a trimis domnul Călin Popescu Tăriceanu acest material la toate partidele politice. Foarte bine că l-a trimis. E bine să circule orice fel de document dacă este întocmit cu bună credință. E binevenită discuția legată de legile justiției, însă dacă una va spune la televizor domnul Tăriceanu și în practică, în comisia aceea care se va organiza sau în comisia specială legată de legile justiției, alta vor face, tot nu ajungem la nimic. Vreau să văd de la domnul Tăriceanu disponibilitate pentru dialog pe toate recomandările Comisiei de la Veneția. Nu spun că toate ar trebui implementate, dar măcar să putem să avem un dialog onest și constructiv, să nu mă mai trezesc cu inițiative din partea sa și a domnului Dragnea legate de protocoale, băgate pe sub masă. Dacă vrem un dialog trebuie să îl facem așezat, fără să ne suspectăm unii pe alții că avem mize și tot felul de interese legate de aceste modificări. Domnul Dragnea ar trebui să stea în afara acestei mese, pentru că, cu el la masă e viciat tot procesul”, a declarat Alina Gorghiu, în Parlament.

Liberalul a susținut că sunt parlamentari în PSD cu care s-ar putea discuta constructiv despre tema legilor justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E vorba de personaj, PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, cred că mai sunt oameni acolo care mai pot discuta despre justiție constructiv. Dacă domnul Dragnea ar fi extras din această ecuație, cred că se poate discuta într-un Parlament așezat, un proces legislativ normal și constructiv. E ultimul ceas. Dacă noi acum nu reușim să luăm inițiativa la care ne-a invitat președintele României, aceea de a ajunge la pace socială, la un dialog, nu știu dacă la un consens că e mai greu, dar măcar un cap de pod să ridicăm, altfel nu văd cum vom avea un început de an 2019 cu o președinție a Consiliului de succes. Am dubii referitoare la capacitatea României și a acestui Guvern de a gestiona președinția Consiliului”, a adăugat Alina Gorghiu.

Întrebată dacă la întânirea cu toate partidele politice ar trebui discutată și tema protocoalelor, senatorul PNL a spus că tema este irelevantă, însă „e de prost gust să revizuiești toate protocoalele pentru a rezolva două”.

„Sunt multe teme importante, dar nerelevante pentru societate. Importante pentru PSD-ALDE. Nimeni nu a spus din partea PNL că ele nu trebuie declasificate. Am spus că vrem să vedem aceste protocoale, să vedem dacă au respectat textul Constituției. În măsura în care vreo prevedere din aceste protocoale va fi declarată ilegală, cu mare plăcere vom spune cu toții că ceea ce s-a făcut în baza acelei prevederi este în neregulă. Până în acest moment eu văd că singurii care spun că aceste protocoale sunt ilegale sunt domnul Dragnea și domnul Tăriceanu. Nu există o hotărâre a Înaltei Curți care să spună că sunt ilegale și că revizuim toate dosarele. Mi se pare de prost gust să te apuci acum să revizuiești toate dosarele doar că să îți rezolvi unul sau două care te interesează”, a conchis liberalul.

Despre propunerea ALDE de a pleca din funcție toate persoanele care au semnat protocoale secrete, senatorul PNL a declarat că nu e necesar ca o persoană să plece din funcție, protocoalele fiind legale în prezent.

 „Adică îi propune domnului Dragnea să plece? Că a semnat și dânsul când era ministru pe la dezvoltare. Reglajul e între PSD și ALDE pe care eu nu îl mai înțeleg. Eu nu văd necesar ca cineva să își asume plecarea dintr-o funcție sau alta că a semnat un protocol în limitele legii.Protocoalele în acest moment beneficiază de prezumția de legalitate, Dacă se va dovedi că aceste protocoale sunt ilegale atunci evident că trebuie pus în discuție buna credință a celot care le-au semnat”, a răspuns Alina Gorghiu.