Evenimentul Zilei > International > Șoc în Europa. Ungaria și Rusia au bătut palma. Se întâmplă până la finalul anului
Șoc în Europa. Ungaria și Rusia au bătut palma. Se întâmplă până la finalul anului

Șoc în Europa. Ungaria și Rusia au bătut palma. Se întâmplă până la finalul anului

S-a ajuns la un acord politic conform căruia Ungaria va primi până la sfârşitul acestui an tehnologia necesară producţiei vaccinului anti-coronavirus rusesc Sputnik la Fabrica Naţională de Vaccinuri, care se află în curs de construcţie, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior la Moscova.

Potrivit comunicatului remis de minister, şeful diplomaţiei ungare a avut o convorbire cu ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murashko, după care a declarat: Ungaria este deosebit de avantajată de faptul că a stabilit cu Rusia o colaborare de înalt nivel în domeniul sănătăţii. După cum s-a exprimat Szijjártó, acest lucru a permis Guvernului ungar să cumpere vaccinul necesar pentru a proteja sănătatea şi viaţa a un milion de cetăţeni, contribuind astfel în mare măsură la realizarea, în cursul primăverii, a celei mai rapide campanii de vaccinare din Europa.

“Am convenit acum să dăm o nouă dimensiune cooperării în materie de vaccinuri”, a adăugat el, după ce joi, la Moscova, s-a ajuns la un acord politic privind efectuarea transferului de tehnologie necesar producerii vaccinului Sputnik până la sfârşitul acestui an. Ministrul a evidenţiat că cererea pentru vaccinul rusesc este mare în întreaga lume, astfel Ungaria are un interes economic serios în privinţa participării la fabricarea acestui produs, datorită căreia va intra pe piaţa globală

Rusia semnează acord cu OMS

Mihail Murashko l-a informat pe Péter Szijjártó despre accelerarea autorizării vaccinului Sputnik de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dat fiind că Guvernul rus va semna miercuri un acord cu OMS, pe baza căruia se va desfăşura procedura amintită. Ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior a subliniat că Ungaria a avut experienţe pozitive cu utilizarea vaccinului rusesc şi este dispusă să furnizeze datele referitoare la vaccin în cadrul procedurii OMS.

El a anunţat că a fost convocată reuniunea Comitetului economic mixt ungaro-rus care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, co-prezidat de Mihail Murashko, detaliile producţiei vaccinului Sputnik în Ungaria vor fi precizate în cadrul acestei reuniuni.