Termenele de conformare la normele de mediu pentru instalaţiile de producţie ale Termocentralei Mintia par acum a fi imposibil de respectat, din cauză că unitatea se află abia la faza studiilor de fezabilitate pentru investiţiile necesare, care ar fi trebuit terminate unele anul trecut ori anul acesta, iar altele în 2013. Experienţa prin care trece acum altă termocentrală din judeţ, cea de la Paroşeni, accentuează temerile că şi cea de la Mintia va fi închisă. Conducerea termocentralei susţine însă contrariul.
Deşi datele - limită până la care termocentralele din ţara noastră trebuiau să se conformeze normelor europene de mediu se cunoşteau încă din 2004, când România a finalizat negocierile de aderare cu Uniunea Europeană pe acest capitol, la Termocentrala Mintia nu s-a făcut până acum mai nimic. Între timp, pe la conducerea unităţii s-au perindat personaje susţinute de mai toate partidele mari, PSD, PNL şi, în ultimii doi ani, PDL. Recent, deputatul colegiului Deva, liberalul Bogdan Ţâmpău, a anunţat că soarta termocentralei este sumbră, pentru că actuala conducere nu a reuşit să facă demersurile necesare conformării la normele de mediu, iar timpul rămas este infim. Acest lucru a polizitat, la nivel local deocamdată, o problemă economică şi de mediu care, de fapt, stă nerezolvată de mai bine de şase ani.
Sesizarea "unui devean"
Ţâmpău, spune însă că reacţionează ca simplu locuitor al Devei. "Am considerat că este de datoria mea să atrag atenţia asupra acestei probleme. Când am spus că termocentrala este în pericol, am adus şi argumente scrise. Diferenţa este că reprezentanţii actualei puteri aleg să spună "Nu-i nicio problemă, aveţi încredere în noi că suntem băieţi de treabă". Tratatul de aderare a României la UE specifică foarte clar termenele până la care Termocentrala Mintia trebuie să respecte normele de mediu. Unele au fost deja depăşite, altele sunt foarte aproape şi nu cred că actuala conducere a unităţii va reuşi să deruleze procedurile de licitaţii şi execuţie a lucrărilor necesare până la finele anilor 2011 sau 2013, cum este specificat pentru diferitele grupuri energetice ale termocentralei", susţine liberalul.
Precedentul Paroşeni
Termocentrala de la Paroşeni a avut termen de conformare pentru evacuarea zgurei sfârşitul anului 2009. În aprilie 2010, Ministerul Economiei (cel în subordinea căruia se află termocentrala Paroşeni, la fel ca şi cea de la Mintia) a anunţat închiderea temporară a unităţii din Valea Jiului pentru a se efectua lucrări de modernizare. Câteva luni mai târziu însă, Agenţia Regională de Mediu Timişoara a dispus închiderea definitivă a termocentralei Paroşeni, decizie atacată în justiţie de conducerea unităţii, aflată acum pe rolul instanţelor. Mai ales după blocarea activităţii la Paroşeni, Termocentrala Mintia a rămas principalul consumator al huilei extrase din minele din Valea Jiului, iar în cazul în care va ajunge în aceeaşi situaţie, va genera blocaje în lanţ. “Există proiecte" Managerul Termocentralei Mintia, Mircea Tiberiu Borca aminteşte şi el că demersurile de conformare trebuiau începute încă din 2005, dar spune că nu vrea să comenteze pe marginea a ceea ce au făcut sau nu au făcut predecesorii săi. “Eu am preluat conducerea unităţii în ianuarie anul acesta, iar primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă pun în temă cu termenele de conformare pe problemele de mediu. Pentru unele obiective suntem în faza studiilor de fezabilitate, iar pentru altele chiar vom depune, peste două săptămâni, dosare pentru a obţine finanţări europene. La finele acestui an vom opri blocurile 3 şi 4 pentru lucrări de modernizare, timp în care vom funcţiona cu alte capacităţi, care au termene de conformare mai lungi. În 2013 vom relua producţia cu blocurile 3 şi 4, aşa cum este prevăzut şi în strategia energetică naţională", spune Mircea Borca. Managerul adaugă că, din cei 1.500 de salariaţi ai termocentralei, 300 vor fi disponibilizaţi până anul viitor, precizând că numărul de disponibilizaţi ar fi fost mult mai mare, dacă unitatea nu ar fi convins Ministerul Economiei să o lase să-şi folosească angajaţi proprii la lucrările de modernizare prevăzute pentru anul viitor. CITIŢI ŞI: Directorul Mintia, Cristian Vladu, demis