Cea mai apropiată stea de Terra trece prin cea mai liniştită perioadă a activităţii sale din ultimii 100 de ani. La această concluzie au ajuns astronomii care au studiat fotografiile cu Soarele făcute din spaţiu, la Conferinţa Naţională de Astronomie din Marea Britanie, relatează BBC.
În mod normal, el are un ciclu de 11 ani de-a lungul căruia activitatea sa variază. Când activitatea sa este cea mai intensă, din atmosferă sunt eliminate gaze fierbinţi. Această perioadă este urmată de una mai calmă.
Louise Hara, de la University College London, a declarat că nu se cunosc exact cauzele acestei acalmii sau data la care Soarele va deveni din nou mai activ.
La mijlocul secolul al XVII-lea, o perioadă mai liniştită ce a durat 70 de ani a dus la o mini-epocă de gheaţă. Ca urmare, şi acum au existat voci care au sugerat că o astfel de răcire ar putea diminua efectele schimbării climatice.
Soarele nu ne sare în ajutor
Profesorul Mike Lockwood, de la Southhampton University, crede că această perspectivă este simplistă. „Aş vrea ca Soarele să ne sară în ajutor însă, din păcate, datele arată că nu este cazul”, a declarat el, citat de BBC.
Lockwood este unul dintre primii cercetători care a arătat că, deşi activitatea Soarelui a scăzut gradual din 1985, temperaturile globale au continuat să crească.
„Dacă vă uitaţi cu atenţie la observaţii, e clar că nivelul activităţii Soarelui a ajuns la vârf pe la 1985 şi ceea ce vedem acum este o continuare a trendului descendent care durează de vreo două decenii”.
„Dacă diminuarea activităţii ar fi avut un efect de răcire, l-am fi văzut până acum”, adăugat el, potrivit sursei citate.
Datele obţinute de Grupul Interguvernamental de Experţi în Schimbarea Climatică arată că temperaturile medii globale au crescut cu 0,7 grade Celsius de la începutul secolului al XX-lea.
Previziunile grupului arată că Terra va continua să se încălzească cu 1,8 – 4 grade până la sfârşitul secolului.