"Soare cu dinţi" pe pieţele financiare

După ce ieri autorităţile americane au anunţat un plan legislativ care să ajute la ieşirea din criză, acţiunile au crescut susţinut peste tot în lume.

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri puternic, cu 8,51%, în tandem cu pieţe occidentale, care au înregistrat creşteri semnificative, după aflarea veştii că autorităţile americane ar putea implementa un plan complex pentru ameliorarea crizei din piaţa financiară. Mai mult, şi alte state, inclusiv România, au anunţat măsuri de încurajare a pieţelor proprii de capital. Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, şi preşedintele băncii centrale americane - Federal Reserve System (Fed), Ben Bernanke, intenţionează să elaboreze un plan legislativ care să dea naştere unei entităţi care să preia datoriile sistemului financiar, evaluate la miliarde de dolari. Şi Parlamentul European a anunţat că va dezbate impunerea unor restricţii pentru fondurile de investiţi. Acestea ar putea fi obligate să-şi informeze clienţii asupra riscurilor, iar autorităţile de reglementare din domeniu trebuie informate cu privire la strategiile de investiţii, sursa şi valoarea fondurilor implicate.

Pe fondul acestor veşti, indicele de referinţă al burselor europene, FTSEurofirst 300, a urcat ieri cu 6,4%. De asemenea, la numai o oră de la începerea tranzacţionării, indicii Burselor MICEX şi RTS din Rusia au crescut cu 17,7%, respectiv 13,9%. Bursa din Shanghai a crescut şi ea cu 9,5%, cel mai mare avans după octombrie 2001.

Statul întinde o mână Bursei

Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, a anunţat ieri iniţierea unei serii de acţiuni destinate sprijinirii Bursei, având în vedere inclusiv măsuri fiscale. „Am început discuţii cu reprezentanţii Bursei pentru a vedea ce măsuri de sprijinire a investiţiilor pe piaţa de capital sunt necesare în aceste momente de criză“, a spus ministrul.

Stere Farmache, preşedintele Bursei, a declarat pentru EVZ că este esenţial pentru piaţa de capital autohtonă ca ţintele de inflaţie să nu fie ratate, fapt care ar determina banca centrală să reducă succesiv rata dobânzii de politică monetară, care în aceste momente este la un nivel - 10,25% - care face plasamentele în sistemul bancar preferabile celor pe piaţa de capital. „În paralel, deficitul de cont curent ar trebui să se reducă. De asemenea, indiferent de rezultatul alegerilor ar fi bine să fie continuat şi completat programul care vizează listarea pe piaţa bursieră a principalelor companii aflate încă sub controlul statului. (...) Ar fi de asemenea bine ca statul să renunţe la impozitele pe câştigurile realizate pe piaţa de capital“.

O săptămână frământată Luni. Intrarea Lehman Brothers în faliment prăbuşeşte indicii bursieri în întreaga lume. Grupul financiar AIG, odinioară cea mai mare firmă de asigurări din lume, este de asemenea aproape de colaps.

Marţi. AIG scapă de faliment, primind 85 de miliarde de dolari de la Fed în schimbul a 80% din acţiuni.

Miercuri. Unii analişti spun că am putea ajunge la sfârşitul anului să plă- tim 3,8 lei pentru un euro. Acordându-i 85 de miliarde de dolari AIG, Fed a deschis uşa spre nenumărate alte companii care vor veni să ceară bani publici.

Joi. BVB a scăzut din nou cu 3,56%. Lloyds TSB a anunţat preluarea HBOS, pentru 12,2 miliarde de lire sterline (15,5 miliarde de euro), iar banca de investiţii Morgan Stanley şi cea de retail Washington Mutual caută posibili cumpărători.