Șmecherii din CNA scutesc Antena 3 de aplicarea legii. Cum a fost îngropat linșajul Antenelor la adresa Justiției și Laurei Codruța Kovesi, pe motiv că o plimbare nu e sancționabilă.

Șmecherii din CNA scutesc Antena 3 de aplicarea legii. Cum a fost îngropat linșajul Antenelor la adresa Justiției și Laurei Codruța Kovesi, pe motiv că o plimbare nu e sancționabilă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, cu o întârziere de 5 luni, ştirile, dezbaterile şi clipurile referitoare la "plimbarea" desfăşurată în jurul Palatului Cotroceni pe 10 august 2014 de jurnalişti de la Antena 3, la care au participat şi alte persoane. Aceste ştiri, dezbateri şi clipuri au fost difuzate la Antena 3, însă unele dintre acestea au fost difuzate şi pe Antena 1. Spre surprinderea tuturor nu a fost dată nici o sancțiune.

În urma difuzării acestora, Consiliul Național al Audiovizualului a primit un număr de 59 de reclamaţii, unele dintre acestea făcând referire la limbajul folosit, altele la faptul că jurnalişti şi realizatori au vorbit despre "confiscarea" de către Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a televiziunii Antena 3. Alte reclamaţii au făcut referire la faptul că realizatori ai Antena 3 au incitat telespectatorii să participe la această "plimbare".

Prezentă la şedinţa CNA de marţi, reprezentanta Antena 3 şi Antena 1, Mirela Bomboe, a declarat că a constatat "cu stupoare" că foarte multe dintre reclamaţiile făcute pe acest subiect "au acelaşi conţinut". "Este clar că este o acţiune organizată împotriva Antena 3. Probabil vom face demersuri la instituţiile abilitate să aflăm cine sunt persoanele care fac aceste reclamaţii, cine mobilizează aceste persoane, cred că este interesant să vedem cine sunt în realitate", a mai spus Bomboe. Un raționament cel puțin ciudat al celei care apără postul Antena 3 de orice sancțiune din partea Consiliului Național al Audiovizualului, întrucât este absolut normal ca mai mulți oameni să vadă aceeași încălcare a legii. Numai că ea a fost crezută de trei reprezentanți ai PSD care i-au preluat argumentele și le-au dezvoltat.

Ca urmare a dezbaterilor "pentru" aplicarea amenzii au votat Valentin Jucan, Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu şi Gabriel Tufeanu, în timp ce "împotrivă" au votat Monica Gubernat (propusă de PSD), Răsvan Popescu (propus de PSD) şi Radu Călin Cristea (propus acum un mandat de PNL, în prezent reprezentantul PSD).

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu 5 luni, imediat după incident, Laura Codruţa Kövesi procurorul șef al DNA făcea o declarație lipsită de orice echivoc, scoțând în evidență presiunile exercitate asupra Justiției de către trustul deținut de familia Voiculescu: "În acest caz am văzut adevărate linşaje mediatice la adresa procurorilor şi a judecatorilor cu ocazia judecării acestui dosar, în care CSM pur şi simplu nu a intervenit, Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a intervenit. Este extrem de dificil şi pentru judecător, pentru că cei din CSM pot să spună: «Dar, judecătorul, dacă se simţea deranjat, trebuia să sesizeze CSM». În secunda în care sesiza CSM, exista riscul să fie recuzat. Pentru că dacă tu sesizezi CSM, te simţi cumva lezat şi atunci avocaţii spun că te antepronunţi sau că nu mai judeci independent şi imparţial cauza. În ultimele două săptămâni a fost o presiune mare pe judecătorii care au soluţionat acest dosar şi nu a sărit nimeni să îi apere".

De altfel, Narcisa Iorga, fost membru al CNA a comentat ieri decizia foștilor colegi explicând șmecheriile prin care sunt apărați de aplicarea oricăror sancțiuni angajații lui Dan Voiculescu: "CNA nu a aplicat azi nicio amendă pentru ”plimbarea” organizată de Antena 3 în jurul Palatului Cotroceni. Nici n-o va face. Nu cumva să intrați în jocul vulpilor din CNA și să credeți că, chipurile, nu s-au întrunit șase voturi necesare sancționării. Ei știu exact cum votează în așa fel încât să nu se întrunească numărul necesar sancțiunii. Se împart astfel: patru membri CNA aflați sub controlul PSD își asumă pe față susținerea Antenei 3, deci votează împotriva sancțiunii, alți trei votează sancțiunea, știind însă sigur că nu vor ajunge s-o aplice, întrucât doar alți doi membri CNA vor mai vota pentru. Astfel, joacă pe degete și deciziile, și opinia publică". 

Tot Narcisa Iorga reia pe scurt și raționamentele care au dus la stupefianta decizie a CNA:

"Iată, pe scurt, argumentele a doi membri CNA, pentru a nu aplica nicio sancțiune. Ambii au fost susținuți pentru al doilea și al treilea mandat în CNA de către PSD, via Antena 3: Răsvan Popescu (prima fotografie), fost jurnalist BBC și fost președinte CNA din partea PNL. Acum, la al treilea mandat în CNA, la propunerea PSD: "Nicio plimbare nu e sancţionabilă". Radu Călin Cristea (a doua fotografie), fost jurnalist Europa liberă, propus la primul mandat de PNL, acum de PSD: ”Antena 3 e un canal media care prin mesajele pe care l-a transmis în ultimii ani a devenit un fenomen care transcende cadrul strict mediatic. Asta se poate constata prin foarte multe exemple, prin adversităţile contondente cu fostul preşedinte Traian Băsescu. Nu văd încălcări ale legislaţiei audiovizuale".

Reamintim faptul că ”plimbarea” Antenei 3 a fost asumată și promovată de către post ca o urmare a deciziei justiției de a-l condamna pe Dan Voiculescu la 10 de ani de închisoare.