Meleșcanu și-a anunțat demisia de la șefia Senatului. A fost numit neconstituțional

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională

Sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor hotărârii pentru alegerea preşedintelui Senatului, formulată de 33 de senatori, a fost luată prima dată în discuţie în şedinţa din data de 16 octombrie 2019. După decizia CCR, Meleșcanu a declarat pentru Hotnews că ”cel mai probabil” va demisiona, imediat ce va vedea decizia oficială.

Pe 10 septembrie 2019, Teodor Meleşcanu, de la ALDE, a fost ales, în plen, preşedintele Senatului cu 73 voturi "pentru", Alina Gorghiu, de la PNL, obţinând 59 de voturi.

Ce a decis IICCMER

În data de 11 septembrie 2019, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu a fost ales la conducerea Senatului, având şi susţinerea social-democraţilor la acel moment.

Ieri, institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a autosesizat în privința activității lui Teodor Meleșcanu în zilele de 19 și 20 decembrie 1989, când acesta ar fi participat ”dezinformarea” propagată de regimul Ceaușescu.

Ce a făcut Meleșcanu la finalul anului '89

Pe 19 și 20 decembrie 1989, Meleșcanu era la Viena unde conducea o delegație oficială a Ministerului de Externe și unde a lansat o serie de manipulări și intoxicări a celorlalte delegații, din alte state, cum că în România, în zilele respective, nu se întâmplă nimic deosebit, deși la Timișoara existau deja sute de morți.

„Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria „zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase” și a „știrilor de presă neconfirmate”. Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de domnul Meleșcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică”, susțin cei de la IICCMER.