Slujbele cu credincioși în biserici rămân, momentan, interzise. Ce spune Poliția

Slujbele cu credincioși în biserici rămân, momentan, interzise. Ce spune Poliția

Tot mai multe voci din rândul credincioșilor dar și al clerului se ridică zilele acestea pentru a solicita întoarcerea românilor în biserici în preajma Săptămânii Mari și a Învierii Domnului.

Pe Facebook, unde a apărut rama foto cu îndemnul "Deschideți Bisericile de Înviere", se dau numeroase exemple de spații în care este permisă intrarea a numeroși oameni, cu respectarea regulilor în vigoare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, solicitându-se același lucru și pentru biserici.

Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmit autorităților printr-un mesaj video speranța ca Bisericile să poată fi deschise pentru credincioși în noaptea de Înviere, cu respectarea normelor de siguranță medicală. „Nădăjduim ca Sfânta Înviere să o facem împreună cu credincioșii", a spus IPS Teodosie.

În Bulgaria, prim-ministrul țării, Boiko Borisov, a declarat zilele trecute că nu poate închide bisericile. "De la această criză numai Dumnezeu ne poate scăpa!”, a spus premierul de la Sofia, întărindu-și afirmația cu semnul sfintei cruci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a edifica opinia publică privind posibilitatea de a merge la biserică de Florii sau în Săptămâna Mare, pentru a intra cu Mântuitorul în mormânt și a ieși apoi cu El sau pentru a primi pască, cu respectarea tuturor normelor de igienă necesare, ne-am adresat Poliției Române, prin sintetizarea acestor doleanțe în câteva dintre întrebările de mai jos. Conform sesizărilor primite, din punct de vedere juridic, libertatea religioasă și dreptul cultelor de a se organiza potrivit statutelor proprii nu sunt același lucru cu dreptul la libertatea întrunirilor, îngrădit acum prin Decretul de instituire a Stării de urgență și de asediu. Așadar, situația actuală poate și este percepută de mulți credincioși - în detrimentul reprezentanților statului - drept o discriminare pe criteriu religios și o agresiune la adresa libertății religioase, altfel apărată strict de Constituției țării.

Nu există nici o explicație logică pentru care un credincios nu ar putea intra, singur, într-o biserică, ca să se roage cinci minute sau nu ar putea merge la mormântul celor dragi pentru a aprinde o lumânare, în aer liber, însă, în schimb, poate intra bine-mersi în număr mare în spații închise, magazine, bănci sau alte instituții, inclusiv, de exemplu, în Guvernul României sau la raport, în curtea Jandarmeriei Române. De aceea considerăm că toate aceste aspecte ar trebui discutate de către Biserica Ortodoxă și cea Catolică împreună cu autoritățile statului. Redăm mai jos întrebările și răspunsul primit de la Poliția Română.