Patru agenți de la IPJ Arad, trimiși, anul trecut, cu aprobarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), să execute o misiune în Ungaria nu și-au primit, nici până astăzi, diurnele dintr-un motiv stupid: n-au făcut deplasarea cu o mașină de serviciu, deși, de șase ani, sunt nevoiți să meargă acolo cu mașinile personale
În fiecare an, din 2009 încoace, patru polițiști de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad sunt trimiși, la solicitarea autorităților din județul Bekes - Ungaria, în localitatea Gyula, o stațiune turistică frecventată de foarte mulți români. Așa s-a întâmplat și în anul 2015. Au fost trimiși, la propunerea conducerii IPJ Arad, patru agenți, vorbitori de limbă maghiară. Doi au plecat în perioada 27 iulie- 9 august 2015, iar alți doi în perioada 10 august-23 august 2015. Fiind vorba despre o misiune internațională, nota de fundamentare pentru deplasare a fost aprobată de ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea. Cei patru agenți arădeni au participat la patrulări mixte, alături de colegii lor maghiari, în scopul reducerii victimizării populației. Ca în fiecare an, și-au făcut datoria, i-au ajutat pe colegii lor maghiari, iar Poliția Română a primit felicitări.
Vinovați că au plecat pe banii lor
Surpriza celor patru polițiști a fost, însă, că nu au primit, nici până acum, diurna stabilită pentru deplasarea în străinătate, adică 245 de euro de agent. Până în 2014, suma, susțin polițiștii, le era virată la cel mult zece zile de la întoarcerea din misiune. De la întoarcerea din ultima misiune, august 2015, au trecut, însă, șapte luni, timp în care IGPR așteaptă de la IPJ Arad documente justificative pe baza cărora ar putea face plata diurnelor. Am aflat despre isoria acestei situații de la reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP). La solicitarea
Economie, plătită din banii agenților
Practic, ne-au spus sindicaliștii, la înțelegere cu conducerea IPJ Arad, pentru a economisi carburant și a nu indisponibiliza o autospecială a Poliției, timp de o lună, deci pentru a face economie și un bine inspectoratului, agenții erau de acord să plece cu mașinile personale. În vara anului trecut, spun polițiștii, agenții au fost conduși, până la graniță, cu autospecialele iar, de acolo, au fost preluați de colegii maghiari. La întoarcere, însă, fiind duminică, au venit pe cont propriu. Deci, foile de parcurs pe ruta Gyula- Arad nu există. „În Ungaria, oricum, nu aveau voie să folosească mașinile de Poliție din România și ar fi stat în garaj, iar misiunile le fac cu autoturismele poliției maghiare sau pedestru. Așa, s-a ajuns la o înțelegere tacită cu șefii. Dar asta nu are nicio legătură cu misiunea agenților români care nici m ă - car nu au cerut bani de carburant, ci doar diurna”, ne-a spus Cosmin Ardelean.
Poliția Arad întreabă sindicatul cu ce mașini au plecat agenții în misiune
Pe 26 ianuarie 2016, sindicaliștii s-au adresat conducerii IPJ Arad pentru a cere lămuriri privitor la documentele depuse la IGPR. După aproape două luni în care nu au primit răspuns, SNAP a revenit cu o solicitare la care Serviciul Financiar din IPJ Arad le răspunde că înaintarea documentelor către IGPR nu a fost făcută de ei, iar cei care dețin foile de parcurs sunt cei de la Serviciul Logistic. „Bomboana pe colivă” în acest cerc vicios l-a pus Serviciul Logistic care, pe 30 martie 2016, cere sindicatului să le transmită cu care dintre autospecialele poliției au plecat agenții în misiune. „Este clar că se evită un răspuns concret, întrucât conducerea IPJ Arad este vinovată pentru situația creată, nepunând niciodată autoturisme de serviciu la dispoziția agenților pentru a se deplasa în aceste misiuni”, susține liderul SNAP Arad.
Oficiali din Poliția Română: conducerea IPJ trebuie să justifice
Față de situația de la IPJ Arad, oficiali din Poliția Română ne-au declarat că, legal, orice deplasare se face cu respectarea strictă a celor cuprinse în nota de fundamentare. Însă, dacă ar exista o situație în care polițiștii merg cu mașinile personale, atât polițiștii cât și conducerea IPJ Arad trebuie să întocmească un raport justificativ, în care să explice de ce s-a făcut deplasarea cu mașinile personale, pe baza căruia ar putea fi decontate diurnele. Până la închiderea ediției, IPJ Arad nu a răspuns solicitării „Evenimentului Zilei” de a explica această situație.