Reinstaurarea restricţiilor legate de noul coronavirus a inflamat spiritele în Serbia, ţară în care câteva mii de persoane au declanşat proteste ce ulterior au devenit violente.
Astfel, clădirea parlamentului de la Belgrad a devenit marţi seara scena unor ciocniri între forţele de ordine şi un grup de manifestanţi care protestau faţă de reinstaurarea restricţiilor legate de noul coronavirus.
Conform AFP şi dpa, citate de Agerpres, poliţia a anunţat miercuri că 23 de persoane au fost arestate şi 43 de ofiţeri au fost răniţi în cursul protestelor.
Ciocnirile şi-au pierdut din intensitatea de abia spre dimineaţă şi au început la câteva ore după ce preşedintele Aleksandar Vucic a anunţat noile interdicţii de circulaţie.
Anunţul liderului sârb viza circulaţia în weekend şi ţinea cont de agravarea situaţiei epidemiologice din ţara vecină.
Manifestanţii s-au adunat în faţa parlamentului, au blocat traficul, dar nu au avut loc incidente până când un grup de protestatari a forţat cordonul poliţiei.
Acţiunea lor a fost atât de penetrantă încât aceştia au şi reuşit să intre în clădire. Poliţia i-a respins, dar apoi 100 de persoane au continuat să avanseze.
În cele din urmă, grupul a încetat să avanseze spre clădirea parlamentului doar după ce forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene.
Înfuriaţi la maximum din cauza celor întâmplate, unii manifestanţi au distrus coşuri de gunoi din beton şi au aruncat cu ele înspre oamenii legii.
Fumul toxic care a învăluit platoul din faţa parlamentului, parcul şi străzile din vecinătate, ceea ce i-a determinat pe manifestanţi să-şi dea jos măştile.
Jurnalişii de la Belgrad au relatat că pe fondul ciocnirilor s-au produs mai multe jafuri şi acte de vandalism.
Directorul poliţiei, Vladimir Rebic, a declarat la postul public RTS că, în afara arestărilor şi răniţilor, mai multe maşini de poliţie au fost incendiate şi distruse.
Printre altele, protestatarii furioşi au scandat între altele „Demisia” şi „Stop Vucic”.
Conform imaginilor difuzate de televiziunile locale, criticii îi reproşează şefului statului că a ridicat în mod accelerat măsurile iniţiale de izolare.
Serbia înregistrează o creştere a numărului de cazuri, de la 50 de contaminări pe zi cu o lună în urmă, la 300, 350 în prezent.
Autorităţile sârbe au anunţat marţi decesul a 13 persoane din cauza COVID-19, cel mai ridicat bilanţ cotidian oficial până în prezent.
Serbia înregistra marţi puţin sub 3.000 de cazuri active şi avea la terapie intensivă 110 pacienţi în stare critică.
Numărul total de decese înregistrate din cauza COVID-19 în această ţară cu aproape 7 milioane de locuitori a ajuns la 330.
Vucic a mai susţinut marţi, în discursul care a declanşat protestele, că spitalele sunt prea pline, cu aproape 4.000 de pacienţi.
sursa: Agerpres