Donald Trump spera să neutralizeze elanul mai tânărului său omolog în urma celor două întâlniri ce au avut parte între cei doi lideri de stat, dar Kim Jong Un joacă tare.

Conducătorul suprem al Coreei de Nord a avertizat SUA că dacă nu va renunța la manevrele militare alături de rivalii din sud ce sunt programate pentru luna august, întâlnirile dintre cei doi președinți vor fi abandonate și subiectul dezvoltării rachetelor balistice va fi din nou pus pe tapet.

Nu, nu există nicio ajustare sau schimbare de plan de care să fim informaţi sau pe care intenţionăm să o operăm. Există două lucruri pe care trebuie să le facem: să le dăm diplomaţilor suficient spaţiu pentru diplomaţia lor şi să ajutăm la crearea unui mediu propice negocierilor când ele se vor relua”, a dezvăluit un înalt oficial SUA, citat de Agerpres.

30.000 de militari americani sunt staționați în Coreea de Sud, iar exercițiile militare anuale pe care aceștia le efectuează în compania colegilor sud-coreeni sunt mereu motiv de iritare la Phenian.

Pentru a proba seriozitatea amenințărilor lansate, Kim Jong Un a organizat și el un exercițiu militar miercuri. Liderul nord-coreean a supervizat testul unui nou sistem de tiruri cu rachete multiple pe parcursul căruia nu s-a abținut să-și arate bucuria.

În luna iunie, Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au convenit, în timpul unei întâlniri organizate din scurt în Zona demilitarizată care divizează peninsula coreeană, să reia discuţiile privind programul nuclear al Phenianului.

Lansarea acelor rachete nu a încălcat promisiunea făcută de Kim Jong-Un către președintele Donald Trump privind rachetele intercontinentale”, a declarat John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Donald Trump.

Totuși trebuie să ne întrebăm când va începe adevărata diplomație, când vor începe discuțiile despre denuclearizare, având în vedere că Kim Jong-Un a declarat în data de 30 iunie că este pregătit. Așteptăm să auzim ceva din partea Coreei de Nord”, a adăugat Bolton.​

Te-ar putea interesa și: