Evenimentul Zilei > Social > Haos total la Gorj: Toți pacienții transferați se reîntorc la spital! Instalația de oxigen nu s-a stricat. Trei oameni au murit FOTO
Haos total la Gorj: Toți pacienții transferați se reîntorc la spital! Instalația de oxigen nu s-a stricat. Trei oameni au murit FOTO

Haos total la Gorj: Toți pacienții transferați se reîntorc la spital! Instalația de oxigen nu s-a stricat. Trei oameni au murit FOTO

Indiferență, dezinformare, lipsă de comunicare, bâlbâieli și contraziceri - așa poate fi descrisă situația de la Spitalul Tg. Cărbunești din județul Gorj. Toți pacienții transferați la alte unități medicale din cauza unei așa-zise defecțiuni la instalația de oxigen se reîntorc la spital. Instalația nu s-a stricat, ci, din cauza indiferenței, a rămas fără oxigen. Nicio autoritate responsabilă nu a comunicat că stocul se terminase în această dimineață, potrivit declarațiilor prefectului de Gorj.

UPDATE 18: „Mai avem 7 pacienți la Tg Jiu pe secția de urgență. Nu au fost transferați momentan. Toată aparatura este monitorizată online de firma de mentenanța. D-lor ar fi trebuit sa aibă un cadru tehnic ca sa monitorizeze situația. (DSP a descoperit problemele la instalație, cine a informat? Sunt foarte multe bâlbâieli) Clar au fost bâlbâieli dimineața, informațiile au venit in valuri, nu aveai timp sa vezi ce se întâmpla. Din discuțiile mele, la 6.45 deja personalul se îmbracă in combinezoane, la 7.13 am fost informat eu (n.r. în legătură cu situația de la spital)”, a precizat prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu.

UPDATE 17: Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost primii care au sesizat lipsa de oxigen pentru pacienții de la Spitalul Tg Cărbunești, nu medicii. Astfel, se ridică problema lipsei monitorizării bolnavilor. Pacienții ar fi fost nesupravegheați în spital, potrivit Antena3.

UPDATE 16: Managerul spitalului, Constantin Târziu, a confirmat informațiile potrivit cărora în cauză nu a fost vorba despre o defecțiune a instalației, ci despre faptul că în stocator nu mai era oxigen.

Personalul medical și-a dat seama că bolnavii nu primeau oxigen în jurul orei 7.10-7.15, în dimineața zilei de 22 octombrie, moment în care s-a început ventilația mecanică a pacienților, potrivit informațiilor transmise de manager.

Oxigenul trebuia suplimentat joi seară, 21 octombrie.

UPDATE 15: Un al treilea pacient a murit în urmă cu câteva minute la spitalul Tg Cărbunești.

UPDATE 14: Ministrul Sănătății așteaptă ancheta oficială

„Varianta oficială trebuie stabilită prin expertiză. Sunt foarte multe informații în timp real, dar trebuie să așteptăm expertiza pentru că orice informație lansată cel puțin din partea decidenților ar putea influența și nu este corect. (Planul roșu a fost activat cu o oră mai târziu, de ce? În timp real, persoanele moarte puteau fi salvate?) Planul roșu de intervenție s-a activat în timp real, în parametri normali.

Ce pot să spun este că Ministerul Sănătății are în fiecare dimineață inspectori sanitari în toate spitalele unde avem pacienți covid pentru a verifica numărul de paturi. Am această situație pe masă în fiecare zi, la ora 9. La 6.40, la spitalul Tg Cărbunești au fost inspectori. Tot filmul evenimentelor, cum s-a întâmplat la minut, va fi stabilit. Probabil va fi o anchetă.

(Cât timp au stat pacienții fără oxigen?) Nu am această informație și trebuie certificată prin anchetă. Orice informație am da noi, decidenții, poate fi confirmată sau infirmată. A trimite corpul de control la o asemenea situație…  În momentul în care se va demara o anchetă, spațiul va fi sigilat și accesul inclusiv pentru corpul de control al Ministerului Sănătății, dar avem încrederea că alte instituții ale statului implicate pe acest domeniu își vor face treaba și vor explica exact ce s-a întâmplat.

Nu pot să confirm sau să infirm (n.r. situația cu lipsa de oxigen din instalație). Am primit multe informații legate de ceea ce s-a întâmplat. Ancheta va stabili ce s-a întâmplat acolo, asemenea informații sunt binevenite, dar sunt alte instituții care vor stabili”, a declarat ministrul Cseke Attila.

UPDATE 13: Patru dintre pacienții transferați de la Spitalul din Târgu Cărbunești la Rovinari sunt resuscitați la această oră.

UPDATE 12: La nivelul instalației de oxigen nu a avut loc nicio defecțiune, ci, de fapt, nu a fost încărcată. Nimeni nu și-a dat seama că oxigenul se finalizase. Subliniem că doi pacienți și-au pierdut viața, vineri, după situația de la spitalul Tg Cărbunești. Un al treilea a decedat joi seară, 21 octombrie.

„La acest moment, spitalul este funcțional. Într-adevăr, instalația a rămas fără oxigen în această dimineață. Am fost nevoiți să ducem pacienții din spital către alte spitale, iar acum pacienții se reîntorc în saloanele din care au plecat.

Am primit și eu această informație (n.r. că firma responsabilă nu a reîncărcat instalația de oxigen), în acest moment am dat sarcină să emitem un ordin în așa fel încât corpul de control și o comisie mixtă de la ISU să verifice tot ceea ce s-a întâmplat pentru a stabili gravul de vinovăție în această situație.

Nu pot să nu vă spun, am fost la un pas de dezastru”, a spus prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, la Antena3.

„Eu din câte cunosc, stocatorul de oxigen este monitorizat online de cei care asigură mentenanța, deci nu vreau să mă antepronunț, dar comisia va stabili gradul de vinovăție și vom lua toate măsurile împotriva celor vinovați.

Eu săptămânal am discuții și ședințe cu managerii tuturor spitalelor din județ și stabilim măsuri care urmează să le punem în aplicare, în funcție de evoluția spitalului. Nu mi s-a transmis că există vreo defecțiune sau că firma nu monitorizează, aceste lucruri nu mi-au fost aduse la cunoștință.

Țin să le mulțumesc celor de la ISU care s-au implicat în mod impecabil”, a mai adăugat Marcel Iacobescu.

UPDATE 11: Managerul spitalului, Constantin Târziu, a declarat pentru News.ro că angajații ISU care controlează din trei în trei ore concentrația de oxigen din saloane au transmis că aceasta este „puţin cam mare”, dar nu au descoperit care este cauza acestui lucru.

Managerul a spus că spitalul prezintă senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

UPDATE 10: În cauză a fost întocmit un dosar penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești. Acesta urmează să fie înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

UPDATE 9: Inspectoratul de Poliție Gorj a anunțat că persoanele decedate sunt două femei, în vârstă de 55 de ani, respectiv 76 de ani, ambele din Rovinari, internate la ATI. Serviciul de Investigații Criminale s-a sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

UPDATE 8: Medicii din Târgu Jiu care nu erau de serviciu au fost solicitați să se deplaseze la spital pentru a sprijini bolnavii.

UPDATE 7: Purtătorul de cuvânt al spitalului din Târgu Jiu, Mihaela Floroiu, a declarat că unitatea medicală e pregătită pentru preluarea a 14 pacienți care vor fi transferați la secția ATI. Paturile ATI au fost suplimentate vineri dimineață. Patru pacienți de la Târgu Cărbunești au fost deja transferați. Alții sunt pe drum.

sursă: Digi24

UPDATE 6: „Din informațiile transmise de către reprezentanții spitalului, pacienții nu au rămas niciun moment fără oxigen. Se va stabili, cu siguranță, ulterior, dacă decesele au legătură cu defecțiunea”, au precizat reprezentanții ISU.

UPDATE 5: Ambulanțele trimise la fața locului transportă 67 de butelii de oxigen. La fața locului se află 10 ambulanțe SMURD, 4 autospeciale pentru transport victime multiple și un microbuz din județul Gorj și limitrofe, anume Mehedinți, Hunedoara, Dolj și Vâlcea.

UPDATE 4: Managerul recunoaște, nervos, că pacienții au murit din cauza lipsei de oxigen

În urma presiunilor jurnaliștilor, managerul spitalului din Gorj, Constantin Târziu, a spus că „se pare că da, (n.r. pacienții au murit din lipsă de oxigen)!”.

Prefectul de Gorj insistă în continuare că moartea celor doi pacienți nu poată fi legată de defecțiunile instalației și că „oricum ar fi decedat” bolnavii din cauza simptomelor grave ale bolii COVID-19.

„Nu știu ce încercați să speculați, dar oamenii aveau o formă deosebit de gravă de COVID-19 și oricum ar fi decedat din cauza COVID”, a mai spus prefectul. Oficialul a precizat că unul dintre pacienții morți era intubat din cauza afecțiunilor de sănătate.

sursă: Digi24

UPDATE 3: Ministerul Sănătății a emis un comunicat prin care informează cu privire la incidentul de la Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești.

Din primele informații deținute, „la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI”.

Din primele informații, „la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora”.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului.

UPDATE 2: Managerul spitalului, Constantin Târziu: „Nu am avut timp să mă interesez”

„La ora 6.34 a fost anunțat incidentul. (În cât timp s-a reușit ventilația mecanică?) Noi aveam deja pregătite tuburi de oxigen și colegii… (În cât timp?) Aveam tuburi de oxigen și la ATI și la urgență, ambulanța este în curtea spitalului, am apelat și la ei, am sunat imediat la ISU și Prefectură și am primit din partea dlor. (Când a început ventilația mecanică, imediat?( Da, imediat!

De la ATI, din cei 15 – 12 au fost transferați, 2 au decedat, dar nu pot să spun din ce cauză, dacă din cauza incidentului sau nu, un alt pacient a rămas la noi. Pacienții decedați au murit pe secția ATI. Nu știu ora la care a avut loc decesul. Nu pot să vă dau detalii pentru că nu am avut timp să vă interesez. (S-a întâmplat la 6.35, este ora 9, nu ați avut timp să vă interesați?) Cel mai bine o să sun la ATI și o să-i întreb pe dlor.

Fetele spun că i-au găsit morți după câtva timp după (n.r. incident), dar nu știu dacă din cauza oxigenului sau nu.”

UPDATE 1: Reacție halucinantă a autorităților din Gorj! „Oricum ar fi decedat”

Prefectul de Gorj a confirmat informația potrivit căreia două persoane internate la ATI au decedat la Spitalul Tg. Cărbunești, acolo unde instalația de oxigen a cedat.

„Da, sunt două persoane decedate. Acestea nu pot fi asociate cu evenimentul întrucât acestea se aflau în stare deosebit de gravă și oricum ar fi decedat. (reporter: Nu se poate stabili o legătură…/ Erau persoane conectate la oxigen în Terapie Intensivă?) Da. (reporter: Au fost ventilate manual în momentul în care a cedat instalația?) Au fost trecute pe oxigen pe tuburi imediat. (reporter: Când au avut loc decesele? Imediat sau ca urmare…) Nu acum ca urmare, probabil s-au întâmplat pe la ora 6, 6.30 decesele”, a spus prefectul de Gorj.

Raed Arafat a precizat, însă, că până la momentul activării planului roșu, pacienții au fost ventilați manual și nici tuburile de oxigen nu erau suficiente.

Știre inițială: O nouă tragedie în sistemul sanitar din România. Personalul de la Spitalul Tg. Cărbunești din județul Gorj aleargă cu bolnavii între secții pentru a le salva viețile. La momentul clacării stației de oxigen, autoritățile s-au mobilizat și au „acționat foarte corect”, potrivit lui Raed Arafat.

Instalația de oxigen a clacat. S-a activat planul roșu de intervenție

„Localitatea Târgu Cărbunești/GJ – la instalația de oxigen a Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești s-a produs o defecțiune. La nivelul unității sanitare sunt internați 152 de pacienți infectați cu COVID-19. Începând cu ora 07.36 a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

ISUJ GJ va solicita sprijin la structurile din județele limitrofe pentru asigurarea necesarului de oxigen până la remedierea defecțiunii. Forțe MAI la fața locului”, a transmis MAI.

Peste 100 de pacienți trebuie transferați

Pacienții aflați în stare critică au trecut pe tuburi de oxigen, astfel încât, până la ora redactării acestui articol, nu a fost înregistrată nicio victimă umană. O parte dintre bolnavi au fost transferați la un spital din Târgu Jiu, în timp ce alții ar urma să fie preluați de spitalul din Rovinari, potrivit informațiilor transmise de autorități.

Se caută, însă, în continuare, locuri și la alte unități medicale din zonă pentru a reinterna bolnavii din spitalul suport-COVID. „Nu pot să vă spun (cauza incidentului – n.r.), firma de mentenanță trebuie să sosească de acum”, a spus prefectul județului, Marcel Iacobescu.

„Niciun pacient nu și-a pierdut viața”, a mai adăugat.

Raed Arafat: Pacienții au fost ventilați manual 

„La acest moment, ce știm este că e vorba de o defecțiune tehnica a stocatorului de oxigen. Firma care răspunde de asta a fost anunțată, pentru a întreprinde (acțiuni – n.r.). Dar acțiunea a fost una foarte corectă prin declanșarea planului roșu. S-au trimis mai multe ambulanțe și tuburi de oxigen și din județul Gorj, dar și din județele limitrofe. Avem la acest moment 11 ambulanțe SMURD plus 3 cu capacitate pentru transport victime multiple și alte 4 de la serviciul de Ambulanță, care se pot suplimenta. Peste 60 de butelii de oxigen au fost trimise acolo pentru a putea face față până se rezolvă problema.

(reporter: Avem informații – se pare că nu ar fi fost suficiente și că ar fi fost ventilați manual) Da, asta este până s-a declanșat planul roșu. Buteliile sunt doar suplimentare față de stocator, deci dacă se defectează stocatorul foarte greu e să ai butelii care să acopere… La început, clar că au fost ventilați manual până au ajuns buteliile de oxigen la fața locului”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat. „Așteptăm să vedem care va fi concluzia”, a mai adăugat acesta.