Situație critică în Spania. Au fost trimise trupele militare la Ceuta. 1500 de minori forțează granița

Situație critică în Spania. Au fost trimise trupele militare la Ceuta. 1500 de minori forțează granița

Mii de cetățeni marocani au luat cu asalt o enclavă spaniolă, iar oficialii de la Madrid au trimis forțe militare impresionante pentru a-i opri.

Guvernul spaniol a trimis trupe  militare la Ceuta, cu scopul de a patrula la frontiera cu Marocul, după ce mii de migranţi au ajuns înot în enclava spaniolă din nordul Africii, a anunţat marţi o sursă din Ministerul de Interne.

Soldaţii au misiunea de a patrula la frontieră împreună cu poliţia din Spania. „Acest lucru începe imediat", a declarat sursa, fără a spune numărul soldaților care i-au parte la această acțiune.  Un purtător de cuvânt al delegaţiei guvernului la Ceuta a spus că soldaţii vor colabora cu poliţia în puncte sensibile din interiorul enclavei pentru a menţine ordinea pe străzi, conform Agerpres.

Militari spanioli trimiși pentru a securiza invazia marocanilor

6.000 de marocani, inclusiv circa 1.500 de minori, au ajuns înot în Ceuta luni şi marţi, a anunţat ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska. O singură persoană a murit în această tentativă, potrivit unui purtător de cuvânt al delegaţiei guvernului spaniol. Adulţii sosiţi sunt transferaţi pe un stadion de fotbal local pentru a fi predaţi înapoi Marocului. Minorii sunt trimişi într-o clădire industrială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceuta are o populaţie de 80.000 de locuitori și este o enclavă situată în nordul Marocului vizavi de Gibraltar. Enclavele spaniole Ceuta şi Melilla din apropiere pe coasta de nord a Marocului au fost mult timp un magnet pentru migranţii africani care încearcă să ajungă în Europa în căutarea unei vieţi mai bune.

Canalul TV spaniol 24h a anunțat că 85 de migranţi au urcat pe gardul de frontieră pentru a intra în Melilla, care se află la aproximativ 300 km est de Ceuta pe malul marocan, conform sursei citate. Mișcarea migranţilor are loc într-un moment de tensiune crescută între Spania şi Maroc din cauza situaţiei lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, care se află în spital în Spania.

Reacție dură avută de Maroc, după decizia Spaniei

Ministerul de Externe marocan a emis un comunicat formulat în cuvinte dure luna trecută, deplângând ceea ce a spus că a fost decizia Spaniei de a-l primi pe Ghali sub o identitate falsă fără a informa Marocul. Situaţia va avea repercusiuni pentru relaţiile dintre cele două țări, mai spunea ministrul de externe.

Statele Unite ale Americii (SUA) au recunoscut în decembrie suveranitatea marocană asupra teritoriului Sahara Occidentală, revendicat de asemenea ca stat independent de Frontul Polisario.