Situație aprinsă la nivel internațional. Replica Italiei, după ce Vaticanul nu a fost de acord cu apărarea comunității LGBT

Situație aprinsă la nivel internațional. Replica Italiei, după ce Vaticanul nu a fost de acord cu apărarea comunității LGBT

Italia nu are de gând să renunțe la proiectul legislativ prin care impune sancțiuni pentru cei care discriminează comunitatea LGBT.

Italia a anunțat că susține pluralismul și diversitatea culturală, ca replică pentru Vatican. Declarațiile premierului italian au fost făcute în contextul în care Sfântul Scaun a comunicat Ambasadei Italiei că un nou proiect legislativ dezbătut în Plenul Senatului din Italia încalcă tratatul bilateral semnat de cele două state.

Reprezentantul Bisericii Catolice susține că noile prevederi aduc atingere libertății credincioșilor catolici, însă Italia a replicat că este un stat laic și nu unul confesional.

Ropote de aplauze în Senatul italian

După ce Sfântul Scaun, reprezentant al Bisericii Catolice în relațiile cu statele, a transmis Italiei că se opune vehement împotriva unui noului proiect legislativ care prevede pedepsirea faptelor de discriminare a comunității LGBT, premierul italian Mario Draghi a declarat, în fața Senatului, că Italia este "un stat laic, nu un stat confesional".

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarația premierului a stârnit ropote de aplauze. "Laicitatea nu înseamnă indiferenţa statului faţă de fenomenul religios, laicitatea înseamnă protejarea pluralismului şi a diversităţii culturale", s-a mai exprimat Draghi, potrivit agerpres.

"Parlamentul este, desigur, liber să dezbată şi să legifereze. Sistemul nostru juridic conţine toate garanţiile pentru ca legile să respecte întotdeauna principiile constituţionale şi angajamentele internaţionale, inclusiv Concordatul cu Biserica", a afirmat Mario Draghi.

Ce prevede proiectul legislativ al Italiei

Noua inițiativă legislativă prevede pedepsirea faptelor de discriminare a comunității LGBT, precum și a persoanelor cu deficiențe.

Proiectul vizează pedepsirea faptelor de discriminare și de incitare la violență împotriva comunității LGBT și a persoanelor cu deficiențe, dar obligă elevii din școlile catolice din Italia să participe la activități organizate cu ocazia Zilei Naționale împotriva homofobiei, care va fi stabilită la 17 mai.

Reprezentantul Bisericii Catolice susține că noile prevederi aduc atingere libertății credincioșilor catolici și că unele prevederi ale noului proiect încalcă puncte din tratatul bilateral dintre Italia și Vatican. Cele două state și-au normalizat relaţiile prin acordurile de la Latran în 1929, după 60 de ani de criză.