Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a atras atenția asupra faptului că personalul care se ocupă de protecția pădurilor este supus, în ultima perioadă, la „violențe fără precedent”.
Social-democratul susține că din cauza agresivității hoților de lemne, silvicultorilor le este și frică să intre în pădure pentru a-și exercita atribuțiile.
„Suntem datori să-i sprijinim în exercitarea atribuțiilor, astfel încât viața și integritatea acestora să fie protejate.
În ultima perioadă, agresiunile fizice asupra personalului silvic au căpătat forme de o violență fără precedent.
În contextul nemulțumirilor semnalate de silvicultori, legate de siguranța acestora în exercitarea serviciului și capacitatea de a acționa optim pentru protejarea pădurilor, am purtat discuții cu silvicultori din Vrancea. Aceștia au mărturisit deschis că, de multe ori, le este frică să intre în pădure din cauza agresivității hoților de lemne”, a transmis deputatul într-un comunicat de presă remis „EvZ”.
Tîlvăr mai subliniază, în acest context, că este necesar ca silvicultorii să fie dotați corespunzător pentru a se putea apăra, mai ales ținând cont de faptul că în ultimii ani au fost cinci cazuri de omor în rândul pădurarilor și au existat peste 650 de incidente în care aceștia au fost spitalizați luni de zile, în urma unor vătămări corporale cât se poate de grave.
„Totodată, silvicultorii susțin că statutul personalului silvic și actualul cod silvic trebuie ajustate și coroborate, pentru a corespunde provocărilor actuale. Aceștia semnalează necesitatea dotării corespunzătoare, pentru a se putea apăra, deplasa sau urmări infractorii, adică pentru a-și exercita meseria în condiții normale și eficiente.
Consider că este necesară o intervenție, deoarece, în România, în ultimii ani, au fost 5 cazuri de omor în rândul pădurarilor. La nivel național, avem peste 650 de cazuri de pădurari, tehnicieni și șefi de district care au suferit vătămări grave și au fost spitalizați luni de zile”, a mai completat social-democratul.
„Destinul pădurilor depinde în mare măsură de felul în care aceste bogății sunt protejate, păzite. Or, în fața infractorilor agresivi, pădurarii sunt lipsiți de apărare, adesea plătind chiar cu prețul vieții.
În același timp, aștept propunerile și sugestiile celor care pot contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ dedicat protejării pădurilor”, concluzionează deputatul PSD.