Evenimentul Zilei > International > Situația de la granița dintre Polonia și Belarus devine din ce în ce mai alarmantă! Migranții au distrus o bucată din gardul de sârmă ghimpată
Situația de la granița dintre Polonia și Belarus devine din ce în ce mai alarmantă! Migranții au distrus o bucată din gardul de sârmă ghimpată

Situația de la granița dintre Polonia și Belarus devine din ce în ce mai alarmantă! Migranții au distrus o bucată din gardul de sârmă ghimpată

Sute de migranți forțează trecerea în Polonia. Conform informaților transmise de grănicerii polonezi, peste 230 de migranți au încercat să treacă forțat granița, distrugând o parte din gradul de sârmă ghimpată.

Situația de la frontiera dintre Polonia și Belarus este din ce în ce mai alarmantă. Joi, peste 230 de migranți au încercat să intre forțat în UE, susțin grănicerii polonezi. Statele Unite și Uniunea Europeană îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko de această criză a migranților, considerând acest act represalii față de sancțiunile impuse președintelui belarus după reprimarea contestării alegerilor prezidențiale din 2020.

”Un grup agresiv de străini a lansat un asalt asupra frontierei noastre şi a aruncat cu pietre şi crengi în (membri ai) serviciilor poloneze”, anunţă într-un comunicat grănicerii.

Conform informațiilor făcute publice, o parte din gardul de sârmă ghimpată de la frontieră a fost distrus joi de către migranții care încercau să intre forțat în Polonia.

”Întregul eveniment s-a desfăşurat cu participarea activă a unor militari belaruşi, care au orbit grăniceri, poliţişti şi militari (polonezi) cu lămpi stroboscopice şi lasere cu lumină verde şi roşie intensă”, acuză grănicerii polonezi.

”Cinci migranţi au fost spitalizaţi. Aceste persoane sunt extenuate, însă, potrivit medicilor, vor putea părăsi spitalul”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a grănicerilor, Anna Michalska.

Potrivit sursei citate mai sus, mai mulți migranți au fost prinși și duși înapoi la frontiera polonezo-belarusă.

În cursul zilei de miercuri, grănicerii au înregistrat 375 de tentative de trecere ilegală a frontierei din Belarus spre Polonia, frontiera externă de est a Uniunii Europene (UE). Presa poloneză estimează că 12 migranți și-au pierdut viața din vară și până acum, de când a început acestă criză. Raportul este pentru ambele părți ale frontierei.

Autoritățile din Polonia au aprobat construirea unui zid la granița cu Belarus pentru a oferi o protecție mai mare țării. Această criză a migranților „ar putea dura luni, chiar ani de zile”.

„Situația de la frontiera polono-belarusă nu va fi rezolvată repede. Trebuie să ne pregătim pentru luni, chiar ani”, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, la postul polonez public de radio PR1.