Sistemul medical va merge din ce in ce mai rau

Specialistii sustin ca daca se mentine ritmul actual al finantarii Sanatatii, nu avem nicio sansa de redresare. Solutiile ar fi o „transfuzie” serioasa de capital si asigurari private.

Sistemul sanitar romanesc este intr-o continua degradare, iar specialistii in domeniu sunt de parere ca nu sunt sanse sa se „faca bine” daca se mentine actualul ritm al finantarii. Mentalitatile comuniste, mizeria din spitale si salariile mici i-au facut pe multi doctori sa plece in strainatate. Un studiu realizat anul acesta de Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania arata ca peste 60a dintre managerii unitatilor sanitare romanesti se confrunta cu o acuta lipsa de personal.

In schimb, printre medicii ramasi in tara se numara multi promovati „pe pile” si incompetenti. Altii sunt „eroi ai sistemului sanitar”, care incearca sa-si faca bine treaba, chiar daca au la dispozitie mijloace rudimentare.

Asa cum am promis la inceputul campaniei „Spitalul dauneaza grav sanatatii”, astazi, vom analiza cauzele care au dus la degradarea sistemului sanitar romanesc si vom sugera, cu ajutorul specialistilor, ce putem face pentru a-l schimba in bine. Ca sa avem o imagine obiectiva, am consultat oameni care decid in sistem, dar si medici care lucreaza acum in strainatate, pentru ca au ales sa abandoneze spitalele din Romania.

A scazut nivelul de pregatire a personalului

Cele 15 articole prezentate de ziarul nostru in cadrul campaniei „Spitalul dauneaza grav sanatatii”, inceputa in luna noiembrie, au aratat ce tragedii pot rezulta in urma medicinei facute pentru „spaga”, in conditii precare si fara a respecta protocoale de diagnostic si tratament impuse la nivel international.

Mai mult, au aratat ce efecte pot avea educatia din ce in ce mai slaba a medicilor, goana dupa bani si mitocania, rezultate in urma frustrarilor, obisnuinta de a reactiona cu intarziere sau cu nepasare in cazurile de urgenta. Acelasi studiu realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania a aratat ca 57a dintre managerii de spitale din Romania considera ca nivelul de pregatire a personalului medical a scazut din cauza migratiei catre tari mai dezvoltate.

Comunicare dezastruoasa medic-pacient

Un alt aspect important, pe care l-au demonstrat cazurile de malpraxis prezentate de ziarul nostru, a fost lipsa comunicarii dintre medici si bolnavi. Pacientii nu se informeaza si nu se ingrijesc, dar si medicii „uita” sa-i asculte, sa le vorbeasca si sa le dea sfaturile potrivite. Asta duce de multe ori la punerea gresita a unor diagnostice si la indepartarea bolnavilor de medici. In lipsa comunicarii si increderii in doctori, pacientii ajung la spital in stare critica.

Doctorii tineri, invatati cu umilinta

Medicii care au „experimentat” atat sistemul romanesc, cat si pe cel din strainatate spun ca principala problema o constituie lipsa fondurilor, dar si modul in care medicii incep sa invete „meserie”.

„In Romania, nu exista un sistem de predare organizat, nu esti monitorizat in ceea ce faci. Ca sa primesti explicatii trebuie sa ai o atitudine umila in fata medicilor primari. Multi medici seniori nu vor sa transmita mai departe stiinta lor, pur si simplu din egoism. Se ajunge la situatii ridicole in care medici rezidenti pe anestezie de anul 3-4 nu pot sa puna o canula”, povesteste medicul Simona Ungureanu, angajat la Good Hope Hospital Trust Accommodation, din Birmingham (Anglia).

Multe cazuri de malpraxis apar si pentru ca nu sunt respectate ghidurile internationale de tratament. „Din cauza salariului sub limita decentei, medicii nu-si permit sa invete medicina moderna. Ca medic roman, trebuie mai degraba sa cunosti preferintele de tratament ale fiecarui doctor primar si sa tratezi pacientii in functie de cine este de garda”, mai spune Simona Ungureanu.

Medicii scoliti afara s-ar intoarce

Simona a parasit Romania acum cativa ani alaturi de sotul sau, medic anestezist, pentru ca nu se mai puteau descurca dintr-un salariu minim pe economie, dar si din cauza conditiilor jalnice din spital.

„Imi amintesc de mancarea adusa in galeti descoperite prin curtea spitalului, de pacienti care stateau cate doi in pat, de bolnavi tratati nu cu medicamentele potrivite, ci cu ceea ce era in stocul spitalului”, critica Simona situatia. In ciuda acestor dificultati, medicul nu a renuntat definitiv la ideea de a se intoarce in tara.

„Am vrea sa punem in aplicare ceea ce am invatat in Anglia, sa avem o atitudine omeneasca fata de oamenii bolnavi si vulnerabili care vin la doctor, sa aducem practicile occidentale intr-un sistem ponosit si depasit, dar ne este frica de socul reacomodarii”, marturiseste Simona.

SOLUTII

Mai multi bani in sistem si asigurari private Medicul Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, crede ca sistemul sanitar nu se va indrepta niciodata daca se va dezvolta in ritmul de acum.

„Sistemul va merge din ce in ce mai rau daca se mentine finantarea actuala. Ar trebui sa se dubleze banii alocati. O solutie ar fi si asigurarile private. De exemplu, ar fi bine ca un spital sa incheie un contract cu o firma de asigurari, care sa dea un salariu medicilor. Apoi, aceeasi firma sa ofere pacientilor tratamente sau consultatii in acel spital contra unei sume, sa zicem, de 20 de euro”, a fost de parere Mircea Cinteza.

O mai buna salarizare a doctorilor, reducerea timpului de lucru si cresterea numarului de angajati in spitale ar aduce, de asemenea, schimbari esentiale in sistem. „Cadrele medicale sunt putine, lucreaza 10-16 ore pe zi si cu mijloacele pe care le au la indemana, iar atunci cand nu au cu ce, improvizeaza”, atrage atentia Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Colegiului Medicilor din Romania.

OPINIA MINISTRULUI

„In cinci ani, sanatatea se revigoreaza”

Termenul pe care il da ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru revigorarea sistemului sanitar este de maximum cinci ani. „Daca spitalele vor fi consolidate si dotate cum trebuie, va creste si calitatea serviciilor si a actului medical. Nu s-au facut investitii in unitatile sanitare de peste 30 de ani”, ne-a declarat acesta. Salariile doctorilor nu vor creste decat cu 22% in 2008, „pentru ca asta este societatea in care traim”, crede Nicolaescu.

Managerii de spitale critica distribuirea actuala a banilor din Sanatate. „Desi pacientii se indreapta mai mult spre spitale, medicina primara (n.r. - de familie) este cea care primeste cei mai multi bani, si nu spitalele. Intr-o societate moderna, intr-adevar, cele mai multe cazuri sunt rezolvate de medicii de familie, care triaza pacientii ce ar trebui trimisi la spital. Dar nu si la noi. Medicii de familie nu tin sambata deschis, nu fac vizite la domiciliu si, astfel, pacientii ajung tot la Urgente”, este de parere Gheorghe Iana, managerul Spitalului Municipal.

EXPLICATII

Dorim corectarea sistemului

Campania „Spitalul dauneaza grav sanatatii”, lansata de EVZ, nu a fost o „punere la zid” a intregului corp medical din Romania, asa cum ne-au reprosat unii medici care ne citesc, ci o critica pe care am dorit-o constructiva la adresa sistemului sanitar romanesc, pe care vrem sa-l vedem revigorat. Nu am intentionat sa alimentam resentimentele populatiei fata de doctori, ci, mai degraba, sa contribuim la imbunatatirea comunicarii dintre acestia. Sublinierea aspectelor negative poate duce la corectarea acestora si poate ar responsabiliza mai bine personalul medical.

Cititi si:

Moartea "doamnei Lazarescu"

"N-am fi acceptat sa ne chinuim copilul o viata intreaga"

La un pas de a fi ucisa de neatentia medicilor

Copil mort dintr-o laringita!

Impostorul in halat alb

Batrana lasata sa moara in spitalul din Alexandria

"De ce ai venit aici, sa pun eu gura pe mortaciunea ta?"

Operat prin surprindere

Moartea micutei Daria: "tubul vietii" era gol

Fumoarul din camera de garda

Sarcina urmarita prin palnie

Cand doctorul nu vine la nastere

Pacientii, la limita rabdarii

Gravida plimbata cu copilul pe jumatate nascut

Spitalul dauneaza grav sanatatii