Sistemul medical, aproape de colaps. 6.000 de medici au demisionat într-o singură zi

Medici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sistemul medical din Coreea de Sud este aproape de colaps. Peste 6.000 de medici și-au depus demisia astăzi, marți, 20 februarie, iar alți 1600 au refuzat să se mai prezinte la cabinetele medicale.

Sistemul medical din Coreea de Sud este foarte aproape de colaps, după ce mii de medici rezidenți și stagiari au demisionat. Angajații din sistemul sanitar au intrat în grevă din cauza Guvernului de la Seul, guvern care a modificat legislația astfel încât în sistemul de sănătate au fost cooptațin un număr mare de specialiști.

Sistemul medical din Coreea de Sud, aproape de colaps

Medicii sud-coreeni au intrat în grevă generală pentru a sancționa decizia executivului coreean. În acest sens, ministerul Sănătății a anunțat că peste 1.600 de medici au refuzat să vina astăzi la serviciu, iar alți 6.415 de doctori și-au depus demisiile.

Pe de altă parte, Guvernul de la Seul, din cauza scăderii raportului specialist-pacient, vrea să coopteze în sistemul medical un număr mare de medici. Totodată, la fel ca în cazul României, populația sud-coreeană este îmbătrânită și are nevoie de un număr suplimentar de medici care să poată trata afecțiunile vârstnicilor.

Sursa foto: Nyul | Dreamstime.com

Peste 6.415  de medici au demisionat

În aceste condiții, medicii atrag atenția că noul val de angajări va crește concurența din sistemul medica. Totodată, va duce la scăderea veniturilor. Sistemul medical din Coreea de Sud este în mare parte privat într-o proporție de peste 90%.

Unitățile spitalicești sunt într-o proporție covârștitoare deținute de entități private. Majoritatea serviciiilor medicale sunt decontate prin sistemul de asigurări sociale.

Datele OCDR din 2022 indică faptul că medicii sud-coreeni sunt printre cei mai bine plătiți din lume. De exemplu, un specialist mediu dintr-un spital public este remunerat cu aproape 200.000 de dolari anual. Ceea ce înseamnă un venit lunar de peste 16.000 de dolari, mul peste salariul mediu național. Dar, în prezent, există doar 2,5 medici la 1.000 de locuitori, a doua cea mai mică rată din grupul de națiuni OCDE.

Sursă foto: Arhiva EvZ

„Mai mulți medici înseamnă mai multă concurență și venituri reduse pentru ei. De aceea sunt împotriva propunerii de a crește numărul de specialiști", a declarat profesorul Kwon Soon-man, expert în sănătate publică la Universitatea Națională din Seul, potrivit BBC.

Țara are un deficit critic de medici în zonele îndepărtate și în specialități precum pediatria și obstetrica. Domenii care sunt considerate mai puțin lucrative în comparație cu practici precum dermatologia și chirurgia plastică.

Guvernul va recurge la mijloace legale pentru a întrerupe greva. Autoritățile au puterea de a revoca licența de practică a unui medic, dacă acțiunile acestuia amenință sistemul medical național. Anterior, executivul a intentat procese împotriva medicilor care erau în grevă. Marți, guvernul a declarat că ia măsuri împotriva a doi oficiali ai Asociației Medicale Coreene.