După ce ANAF a reinstaurat popririle pentru recuperarea datoriilor bancare, sistemul informatic e-poprire.ro funcționează la capacitate maximă.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că popririle sunt de mai multe feluri. Sunt cele pentru persoanele juridice, dar și cele pentru persoane fizice. Codul Fiscal face o serie de diferențieri și prevederi, foarte clare care sunt respectate de inspectorii de la ANAF.
De exemplu, înainte de înființarea unei popriri, debitorul, persoana care datorează banii, trebuie informată oficial. În cazul persoanelor juridice funcționează și instituția terțului poprit, adică o a doua entitate juridică. De exemplu, firma A trebuie să încaseze de la firma B, o sumă da bani, dar datorează la stat o suma de 100.000 de lei. În acest caz, ANAF poate poprii conturile firmei B, pentru a recupera sumele datorate de firma A, Statului.
Interesant de remarcat este faptul că sistemul Revolut nu poate fi poprit de ANAF, deoarece nu există metodele necesare. Din acest motiv, de multă vreme se vorbește despre fiscalizarea Revolut dar și a bursei virtuale de monede Bitcoin. Declarațiile celor care s-au perindat pe la Ministerul de Finanțe nu s-au concretizat până în prezent.
Pentru ce sume se instituie poprirea
Instituirea unei popriri nu se face foarte repede și nu pentru orice sume. În cazul persoanelor fizice, debitul, adică suma datorată, trebuie să fie mai mare de 2.000 de lei. Sub această sumă nu se instituie poprire, cel puțin în prima fază acțiunii. Pentru persoanele juridice, încadrate în grupa contribuabililor mici, suma plafon este de 10.000 de lei. Pentru contribuabilii mari și mijlocii, suma plafonată, sub care nu se instituie poprirea este de 40.000 de lei.
Codul Fiscal este foarte clar și prevede că pentru sumele de sub plafoanele de mai sus, ANAF trebuie să întreprindă alte metode de recuperare, altele decât de poprire. În cazul final, când totul a eșuat, inspectorii pot trece la poprire, indifirent de suma datorată.
La sumele care sunt poprite la sursă, de către angajat, pentru un angajat care are datorii, operează prevederile din Codul Civil. Aceste prevederi sunt legate și de numărul de copii pe care angajatul îi are în întreținere. Poprirea maximă în acest caz nu poate depăși 33 la sută din veniturile angajatului.