Evenimentul Zilei > Actualitate > Sistemul de Trafic Management din Timișoara, folosit doar ca sperietoare
Sistemul de Trafic Management din Timișoara, folosit doar ca sperietoare

Sistemul de Trafic Management din Timișoara, folosit doar ca sperietoare

Sistemele de detecție a trecerii pe roșu și radarele din cadrul Sistemului de Trafic Management din Timișoara sunt funcționale, însă nimeni nu folosește imaginile furnizate de acestea. De doi ani.

În cadrul proiectului de management al traficului au fost instalate în Timișoara șapte radare de viteză – pe Calea Aradului, pe strada Sever Bocu, pe Calea Dorobanților, pe Calea Șagului, la ieșirile din Timișoara, dar și în Piața Leonardo da Vinci, pe ambele sensuri la intrarea/ieșirea din pasajul Michelangelo. Totodată, în intersecții sunt și 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu: Calea Șagului – Liviu Rebreanu, str. Brătianu – Revoluției – Hector, Piața Brătianu (Punctele Cardinale), str. Republicii – Jiul, str. Circumvalațiunii – Gh. Lazăr, str. Simion Bărnuțiu – Dorobanților – Gh. Adam, str. Mihai Viteazul – str. Vasile Pârvan, str. Cetății – Gh. Lazăr, Calea Aradului – str. Miresei, Calea Circumvalațiunii – str. Brediceanu. Proiectul „Trafic management și supraveghere video” a prevăzut semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții modernizate, montarea de camere de supraveghere în 134 de intersecții, montarea a 230 de camere video în trafic, a șapte radare de viteză, a 13 radare de informare, a 13 panouri cu afișare numerică, precum și montarea unui număr de 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, a 17 panouri de afișare a mesajelor variabile și amenajarea unui centru de comandă pentru trafic și supraveghere video, cel de pe Bd. Iuliu Maniu. Vorbim de o investiție de aproape 6 milioane de euro, mare parte din bani provenind de la Uniunea Europeană.

La doi ani de la implementarea proiectului, nu s-a dat nicio amendă în baza imaginilor furnizate de distem. Camerele videio, arată tion.ro, sunt folosite pe post de sperietori în trafic, și atât.

În 2017 cei de la primărie anunțau că la Timișoara amenzile pentru viteză și trecerea pe roșu vor începe să fie date pe baza camerelor video montate în intersecții și la trecerile de pietoni, însă jurnaliștii au descoperit că în tot acest timp, cei de la Poliția Rutieră nu au folosit echipamentul pus la dispoziție de primărie. Și, prin urmare, nici nu au aplicat amenzi.

Amintim declarația primarului Timișoarei de acum doi ani. „De marți (n.r. 14 martie 2017) intră în funcțiune sistemul de radare și de detectare a trecerilor pe roșu în intersecții cu conectare la poliție și cu amenzi pentru cei ce nu respectă legea. Noi nu vrem să fie amendați timișorenii și cei ce vin prin Timișoara, de aceea anunțăm dinainte. Îi rog pe toți să respecte legea, să circule disciplinat, pentru că nu avem nevoie de venituri din amenzi. Dar dacă unii nu înțeleg asta, vor plăti. Și noile amenzi am înțeles că sunt destul de mari. Eu sunt uimit câți inconștienți există în orașul nostru sau în trecere pe aici, pentru că mi se prezintă din când în când treceri pe roșu, se filmează tot timpul. Statistica arată că de cele mai multe ori, în astfel de situații, când unii încalcă legea, victime sunt oameni nevinovați”, citează tion.ro.

Abia ieri, reprezentanții Poliției Timiș au precizat, pentru aceeași sursă, că tehnica pusă la dispoziție de primărie este funcțională și omologată. Totuși, nu s-a aplicat nicio amendă pe baza ei: ”Prin intermediul acestor echipamente de supraveghere, organele de poliție au că obiectiv prevenirea producerii evenimentelor negative și respectarea de către toți participanții la trafic a normelor legale de viteza”.  (Sursa foto: tion.ro)